Skup u Milwaukeeju
41

Bizaran Trumpov nastup: Ljubio kacigu ubijenog vatrogasca pa poručio da će Biden "izazvati treći svjetski rat"

M. G.
Foto: EPA-EFE
Donald Trump je u četvrtak prihvatio republikansku predsjedničku nominaciju pred oduševljenom publikom na Nacionalnoj konvenciji Republikanaca u Milwaukeeju.

"Kandidujem se da budem predsjednik cijele Amerike, a ne samo pola Amerike, jer pobjeda za samo polovicu nije prava pobjeda," izjavio je Trump, u neočekivano pomirljivom tonu za bivšeg predsjednika poznatog po svojoj borbenosti.

Trump je opisao i kako je za dlaku izbjegao smrt, rekavši prisutnima da je preživio zahvaljujući "milošću Svemogućeg Boga". "Čuo sam glasan zvižduk i osjetio snažan udarac u desno uho," rekao je Trump, pokazujući uho koje je bilo prekriveno zavojem. "Pomislio sam: 'Šta je to bilo? Mora da je metak.'"

Kada je okupljenima rekao da "ne bi trebao biti ovdje", publika mu je uzvratila: "Da, jesi!" uz prikazivanje fotografija krvavog Trumpa na velikim ekranima iza njega. Trump je pohvalio agente Tajne službe koji su mu pritekli u pomoć i odao počast poginulom vatrogascu Coreyu Comperatoreu poljubivši njegovu kacigu.

U početnim trenucima svog govora, kada je formalno prihvatio nominaciju stranke, Trump je imao neuobičajeno pomirljiv ton. Međutim, ubrzo se okrenuo kritikama na račun Bidenove administracije, tvrdeći da ona "uništava" zemlju. Bez ikakvih dokaza, Trump je tvrdio da su optužbe protiv njega dio demokratske zavjere, upozorivši da će Biden izazvati "Treći svjetski rat" i opisao situaciju na južnoj granici kao "invaziju" migranata.

Kao i tokom cijele svoje političke karijere, Trump je tvrdio da samo on može spasiti "naciju u opasnosti" od propasti. Prije njegovog govora, prikazan je film o njegovom životu, a prisutni su pozdravili dolazak bivše prve dame Melanije Trump koja se pridružila porodici na tribinama. Trumpa je predstavio predsjednik UFC-a Dana White, a prije toga su se obratili i bivši profesionalni hrvač Hulk Hogan te Trumpov sin Eric.