Upitna stabilnost
103

Blinken: Agresorski rat Rusije u Ukrajini je prijetnja međunarodnom poretku

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američki državni sekretar Antony Blinken objavio je komentare koje je dao Školi za napredne međunarodne studije "Johns Hopkins", a odnose se na agresiju Rusije na Ukrajinu.

"Nalazimo se na još jednoj tački u historiji koja se bori sa fundamentalnim pitanjem strategije kako ju je Nitze definisao: 'Kako da stignemo od mjesta gdje jesmo do mjesta gdje želimo da budemo, a da nas na tom putu ne pogodi katastrofa'", naveo je na početku Blinken.

Rekao je da su decenije relativne geopolitičke stabilnosti ustupile mjesto intenzivnijem nadmetanju s autoritarnim, revizionističkim silama.

"Agresorski rat Rusije u Ukrajini je najneposrednija i najakutnija prijetnja međunarodnom poretku sadržanom u povelji UN-a i njegovim osnovnim principima suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nezavisnosti", istakao je Blinken.

Dodao je da Kina predstavlja značajniji dugoročni izazov"zbog svoje želje da stvori "novi međunarodni poredak" i činjenice da ima tehnološku, ekonomsku, diplomatsku i vojnu moć da to učini.