"Swing state"
30

Bliže se američki izbori: Rekordan broj prijevremenih glasova u Georgiji

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U američkoj državi Georgia u utorak je zabilježen rekordan broj prijevremenih glasova nakon što su stanovnici izašli na birališta u državi koja se bori s posljedicama uragana Helene i kontroverznim promjenama izborne administracije koje su podstakle nalet tužbi.

Više od 328.000 glasačkih listića je dato u utorak, rekao je Gabe Sterling iz ureda državnog sekretara Georgije.

"S rekordnim prvim danom prijevremenog glasanja i prihvaćenim odsutnima, do sada smo imali više od 328.000 ukupno datih glasova", rekao je.

Prethodni rekord prvog dana glasanja bio je 136.000 prije četiri godine.

Georgija je jedna od tzv. "swing state", a to znači da se radi o američkog saveznoj državi u kojoj su izbori često tijesni; gdje su se ishodi u posljednjim izborima mijenjali između pobjeda Demokrata i Republikanaca.

Iako svaka od dvije velike političke partije u SAD-u računa na pobjedu u mnogim državama 5. novembra, nekoliko država su previše neizvjesne da bi se rezultati mogli predvidjeti. Ove "presudne države" su ključne, jer se za svaki glas žestoko bori i svaki može imati ogroman uticaj.

Bivši predsjednik Donald Trump pokušava se vratiti nakon što je prije četiri godine izgubio od predsjednika Joea Bidena s malom razlikom, što je dovelo do toga da Trump i njegovi saveznici bezuspješno pokušavaju da ponište njegov poraz.

Ti su napori ove godine postali veliki jer su republikanski članovi Državnog izbornog odbora odobrili nove promjene u načinu na koji država provodi izbore, što je dovelo do toga da demokrate i druge postavljaju pravne izazove, od kojih mnogi tek treba da budu riješeni čak i kada se dan izbora bliži .

Uprkos ogromnoj izlaznosti u utorak, činilo se da je proces ove godine prošao glatko za neke glasače iz područja Atlante. Građani su pohvalili da za razliku od prošlih izbora nema velikih gužvi i da je sve organizovanije.