Govor u Španiji
74

Borell otkrio zbog čega najviše žali i poručio: Srce EU moglo bi biti ispod ruševina Gaze

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove u odlasku, u četvrtak je rekao da najviše žali za svog mandata što nije uspio uvjeriti izraelsku vladu da spriječi razarajući gubitak života i razaranje u Gazi.

"Gotovo 40.000 ljudi je ubijeno u Gazi, mnogi od njih žene i djeca, a međunarodna zajednica i EU nisu uspjeli postići prekid vatre i početi razmišljati o političkom rješenju nakon koliko mjeseci?", ogorčeno je upitao Borrell.

Govoreći na sastanku Evropskog vijeća za vanjske odnose u Madridu, požalio se da je EU bila "ne-akter" u krizi na Bliskom istoku.

"To je moja najveća frustracija i najveći primjer kako, kada je EU podijeljena, ne možemo ostvariti ni ulogu geopolitičkog aktera, za kakvu se izdajemo", rekao je.

Također je rekao da je vjerodostojnost EU ugrožena zbog njene "podijeljenosti" i "nevažnosti" u ovoj situaciji.

"Srce EU moglo bi biti ispod ruševina Gaze. Jasno pokazati svijetu da su životi važni, bilo u Ukrajini ili Gazi, jedno je od najvažnijih političkih nastojanja Evropske unije. A kada kažemo da je prekid isporuke vode, struje i hrane civilnom stanovništvu ratni zločin kada mi kada govorimo o Ukrajini, treba koristiti iste riječi kada govorimo o Gazi, ali to nije slučaj", kazao je.

Borrell je rekao da će EU suditi druge nacije, od jugoistočne Azije preko Latinske Amerike do Afrike, na temelju njene "sposobnosti da brani temeljna načela" i načina na koji odgovara na ovaj rat.

Njegove su primjedbe uslijedile tokom razgovora s budućim predsjednikom Evropskog vijeća Antoniom Costom, koji nije izravno komentirao Gazu.

I Costa iz Portugala i Borrell iz Španije dolaze iz Socijalističke stranke.

Kao svoj oproštajni savjet Costi, Borrell je pozvao bivšeg portugalskog premijera da "jasno stavi do znanja" od prvog dana da je on "predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku".