Evropska komisija
39

Brisel predložio novi set mjera protiv rasta cijena energije

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska komisija predložila je novi set hitnih mjera za borbu protiv rasta cijene energije i osiguranje opskrbe ove zime, ali nisu uvedena ograničenja veleprodajnih cijena gasa pošto su članice EU i dalje podijeljene oko ovog pitanja.

Prijedlozi za koje je potrebno odobrenje članica EU posljednji su napor bloka da riješe rast cijena energija i probleme sa isporukom goriva. On uključuje zajedničke nabavke prirodnog gasa, privremeni mehanizam za ograničavanje visokih cijena dok se ne razvije novi indeks za trgovanje gasom koji će uključivati i tečni prirodni gas (LNG) te nove mjere za transparentnu upotrebu infrastrukture, solidarnost među zemljama članicama i smanjenje potražnje za prirodnim gasom.

Od članica se traži da zajednički kupuju 15 posto od potrebne količine neophodne da se ostvari cilj EU da se ispune skladišta gasa do 90 odsto kapaciteta do 1. novembra naredne godine.

Većina ugovora o gasu u Evropi indeksirana je prema glavnoj evropskoj berzi prirodnog gasa u Nizozemskoj, TTF. Taj indeks se odnosi na gas koji se dostavlja plinovodom i ne odnosi se na cijene transakcija ukapljenog tečnog gasa. Komisija želi stvoriti dodatni indeks za ukapljeni prirodni gas (LNG).

Prema predloženoj uredbi, Agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER) dobila je zadatak da izradi objektivni alat za procjenu cijena, najkasnije dvije sedmice od stupanja uredbe na snagu, a do 31. marta 2023. godine treba odrediti referentnu vrijednost uvoza LNG-a u EU.

"Uvest ćemo privremeni mehanizam za ograničavanje previsokih cijena ove zime, dok razvijamo novu referentnu vrijednost kako bi se LNG-om trgovalo po pravednijoj cijeni", izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.