Historijski potez
0

Britanci pakuju kofere: Nakon više od pola stoljeća prepustili vlast nad grupom ostrva u Indijskom okeanu

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Velika Britanija usvojila je odluku kojom se odriče suvereniteta nad udaljenom, ali strateški izuzetno važnom grupom ostrva u Indijskom okeanu nakon više od pola stoljeća vladavine nad ovim prostorom.

Prema pisanju britanskih medija, Ujedinjeno Kraljevstvo predalo je vlast nad otocima Chagos Mauricijusu što je ocijenjeno kao historijski potez.

To uključuje i koralno ostrvo "Diego Garcia" koje su ranije koristile i Sjedinjene Američke Države kao vojnu bazu za brodove i bombardere.

"Prema odredbama sporazuma, Velika Britanija se slaže da Mauricijus ima suverenitet nad arhipelagom Chagos, uključujući i koralno ostrvo", navodi se u zajedničkoj izjavi premijera Velike Britanije Keira Starmera te premijera Mauricijusa Pravinda Jugnauta.

Chagos ostrva
Chagos ostrva

Istovremeno, strane su naglasile kako ostaju posvećene potrebi osiguravanja dugoročnog i efikasnog rada vojne baze.

Mauricijus se decenijama borio za ostvarivanje suvereniteta nad ovom skupinom ostrva, a brojni stanovnici bili su primorani da napuste svoje domove te su nekoliko puta tužili britansku vladu.

Vlada Mauricijusa dugo je tvrdila da je bila nezakonito primorana da ustupi ostrva Chagos u zamjenu za sopstvenu nezavisnost od Ujedinjenog Kraljevstva 1968. godine.

Velika Britanija i dalje ima suverenitet nad brojnim prekomorskim teritorijima, a tu spadaju: Angvila, Bermuda, Britanska antarktička teritorija, Britanska Djevičanska ostrva, Kajmanska ostrva, Foklandska ostrva, Gibraltar, Montserrat, Pitkern, Sveta Helena, Tristan da Kunja, Turks i Kaikos ostrva.