Kako rade vlade
22

Britanci razočarani svojim liderima, u Njemačkoj situacija znatno bolja

A. Ku.
Boris Johnson, bivši britanski premijer (Foto: EPA-EFE)
Boris Johnson, bivši britanski premijer (Foto: EPA-EFE)
Povjerenje javnosti u britansku vladu u padu je posljednjih godina, dok raste u drugim dijelovima Evrope, pokazali su rezultati ankete koju je objavio Gallup.

Američka analitička kompanija otkrila je da otprilike svaki treći Britanac kaže da ima povjerenja u svoje lidere. Istovremeno, povjerenje javnosti u vlade Njemačke, Francuske i Italije poraslo je između 2006. i 2022. godine.

Kada je Gallup prije skoro dvije decenije prvi put mjerio nacionalno povjerenje širom svijeta, laburistička vlada Tonyja Blaira u Britaniji imala je jednu od najviših stopa povjerenja od 49 posto.

Do značajnog pada je došlo 2022. godine, posebno među Britancima čija je stopa povjerenja iznosila 38 posto. U Italiji je povjerenje javnosti skočilo sa 24 posto u 2006. godini na 41 posto u 2022. godini, dok je u Francuskoj manji porast sa 32 posto na 46 posto, zabilježio je Gallup.

Pod stalnim vodstvom Angele Merkel, a sada i Olafa Scholza, Njemačka uživa najviše povjerenja svojih građana u Evropi, učvrstivši svoju poziciju među biračkim tijelom na 61 posto.

Gallup je otkrio da se povjerenje javnosti u britansku vladu dramatično promijenilo 2022. godine zbog skandala koje je izazvao bivši premijer Boris Johnson.

Nekoliko velikih događaja za vrijeme njegovog mandata izazvalo je šokove kroz politički sistem zemlje, uključujući Brexit, skandal "Partygate", koji uključuje pijane večere u Downing Streetu tokom karantina uvedenog zbog pandemije koronavirusa.