O stanju u našoj zemlji
86

Britanija u Vijeću sigurnosti UN: Ne smije biti sumnje, BiH jeste i ostat će jedinstvena zemlja

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Danas je u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) održana diskusija o situaciji u Bosni i Hercegovini tokom koje su se, između ostalih, obratili predstavnici SAD, Francuske, Rusije i Velike Britanije.

SAD su pozdravile odluku Vijeća sigurnosti UN-a da produži mandat EUFOR-a.

"Alarmirani smo o posljednjim dešavanjima, retorici i potezima, zvaničnika koji potkopavaju Dejtonski sporazum, državni Ustav, vladavinu prava, stabilnost i teritorijalni integritet. međunarodna zajednica mora se suočiti sa ovim izazovom", rekao je predstavnik SAD-a.

Kazao je da moraju raditi zajedno da se suprostave namjerama Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednika RS-a Milorada Dodika da oslabe vladavinu prava i Ustav BiH.

"Uloga visokog predstavnika je da podrži suverenitet, teritorijalni integritet i multinacionalni karakter zemlje", rekao je predstavnik SAD-a.

Predstavnica Francuske kazala je da je prisustvo EUFOR-a neophodno zbog sigurnosti države i regiona.

"Podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine", kazala je.

Dodala je da je Francuska zabrinuta retorikom vlasti Republike Srpske koja traje mjesecima, a koja potkopava put u Evropsku uniju.

"Unutrašnja kriza u Bosni i Hercegovini je čini se trajna realnost. Među etnički sukobi su eskalirali", rekao je ruski ambasador.

Dodao je da su zbog politike zapadnih zemalja temelji Dejtonskog mirovnog sporazuma ugroženi.

"Ugrožena je jednakost tri konstitutivna naroda, dva eniteta", kazao je izaslanik Rusije, dodavši da se pokušava izvršiti centralizacija i unitarizacije zemlje.

Smatra da je euroatlantski put koji forsiraju zapadne zemlje u suprotnosti sa željama naroda Bosne i Hercegovine te da se BiH pretvorila u koloniju Londona, Washingtona i Brisela.

"Ured visokog predstavnika mora se zatvoriti što prije. Nema ništa pozitivno što BiH može očekivati od njega", rekao je on.

Prisutnima se obratio i predstavnik Velike Britanije.

"Želim se zahvaliti visokom predstavniku Christianu Schmidtu na njegovom posljednjem izvještaju koji oslikava retoriku podjela i akcije vlasti Republike Srpske protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je britanski ambasador pri UN-u.

"Ne smije biti sumnje, Bosna i Hercegovina jeste i ostat će jedinstvena, suverena i multietnička zemlja", dodao je.