Namjeran napad na civile
22

Britanski Guardian o izraleskim napadima u Libanu: Ilegalno i neprihvatljivo

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U uredničkom tekstu The Guardiana novinari su ukazali na to da je Izrael postavljanjem eksploziva u civilne uređaje prekršio pravila koja se sam obavezao da poštuje.

"U Drugom svjetskom ratu, gerilske snage razbacale su velike količine miniranih objekata koji bi mogli biti privlačni civilima. Ideja je bila izazvati široku i neselektivnu smrt. Japanci su proizveli duhansku lulu s nabojem koji detonira udarač s oprugom. Italijani su proizveli slušalicu koja je eksplodirala kad je bila uključena u struju. Više od pola stoljeća kasnije na snagu je stupio globalni ugovor koji je 'u svim okolnostima zabranjivao korištenje mina ili drugih naprava u obliku naizgled bezopasnih prijenosnih predmeta koji su posebno dizajnirani i izrađeni da sadrže eksplozivni materijal'. Je li iko rekao Izraelu i njegovim oduševljenim pristašama da je, kako ističe Brian Finucane iz Međunarodne krizne skupine, potpisnik protokola?", piše The Guardian.

Dalje podsjećaju da su u utorak su pejdžeri koje koriste stotine članova militantne skupine Hezbolah eksplodirali gotovo istovremeno u Libanu i Siriji, ubivši najmanje 12 ljudi – uključujući dvoje djece i četvero bolničkih djelatnika – i ranivši hiljade drugih.

"Ova je situacija izravno analogna povijesnim praksama koje trenutni globalni sporazumi o naoružanju izričito zabranjuju. Američki mediji kažu da Izrael stoji iza napada i da zemlja ima motiv i sredstva da gađa svoje neprijatelje koje podupire Iran. Izraelski čelnici imaju dugu povijest provođenja sofisticiranih operacija na daljinu, u rasponu od kibernetičkih napada, samoubilačkih napada bespilotnim letjelicama i oružja na daljinsko upravljanje do atentata na iranske naučnike. U srijedu je objavljeno da je Izrael digao u zrak hiljade dvosmjernih osobnih radija koje su koristili članovi Hezbollaha u Libanonu, ubivši devet i ranivši stotine", podsjećaju.

Ukazuju na to ovosedmični napadi nisu bili, kako su tvrdili izraelski branitelji, "hirurški" ili "precizno ciljana antiteroristička operacija".

"Izrael i Hezbolah su zakleti neprijatelji. U trenutnoj rundi borbi desetine hiljada Izraelaca raseljeni su s izraelsko-libanske granice zbog raketnih i artiljerijskih napada šiitske militantne skupine. Međutim, jasno je da su dojavne bombe bile namijenjene gađanju pojedinačnih civila, diplomata i političar, koji nisu izravno sudjelovali u neprijateljstvima. Čini se da je plan proizveo ono što bi advokati mogli nazvati "pretjeranom slučajnom ozljedom civila". Oba ova argumenta upućena su Rusiji kako bi se tvrdilo da je Moskva počinila ratne zločine u Ukrajini. Teško je reći zašto se isto razmišljanje ne primjenjuje na Izrael - osim toga što je on zapadni saveznik", poručuju urednici The Guardiana.

Takvi neproporcionalni napadi, koji se čine protuzakonitima, ne samo da su bez presedana, već se mogu i normalizirati. Ako je to slučaj, otvaraju se vrata drugim državama da smrtonosno testiraju ratne zakone. SAD bi trebao uskočiti i obuzdati svog prijatelja, ali Joe Biden ne pokazuje znake intervencije kako bi zaustavio krvoproliće. Put do mira vodi kroz Gazu, ali plan Bidena o prekidu vatre – i oslobađanje talaca – nije naišao na naklonost ni kod izraelskog premijera, Benjamina Netanyahua, ni kod Hamasa.

"Zabrinjavajuća je činjenica da postupci Izraela dovode do katastrofalnog sveobuhvatnog sukoba koji bi povukao SAD u regionalnu borbu. Svijet stoji na rubu haosa jer Netanyahuov nastavak vlasti i posljedična izolacija od optužbi za korupciju uvelike ovise o tome da je njegova nacija u ratu. Ništa od ovoga nije moguće bez suučesništva i pomoći SAD-a. Možda će tek nakon predsjedničkih izbora SAD moći reći da cijenu spašavanja kože gospodina Netanyahua ne bi trebalo platiti na ulicama Libana ili Palestinci na okupiranim teritorijima. Do tada, međunarodni poredak temeljen na pravilima i dalje će potkopavati same zemlje koje su stvorile sistem", zaključuje se u tekstu.