Užasne posljedice
0

Broj ubijenih u izraelskim napadima na Liban se popeo na 274, ubijeno 21 dijete

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Libanski ministar zdravstva Firas Abiad rekao je da su u izraelskim napadima na Liban ubijene 274 osobe, uključujući 21 dijete i 31 ženu. Više od 1000 ljudi je povrijeđeno, dodao je ministar zdravstva.

Abiad je rekao da su izraelski zračni udari gađali "bolnice, medicinske centre i kola hitne pomoći". Najmanje dva vozila hitne pomoći su oštećena i uništena, a jedan pripadnik libanske civilne zaštite ozlijeđen je danas u izraelskim zračnim napadima.

Ove brojke dolaze povrh desetaka ubijenih i hiljade ozlijeđenih prošle sedmice kada su dojavljivači i walkie-talkie detonirani unutar Libana u onome za što se naširoko pripisuje da je bio izraelski napad.

UN-ove mirovne snage u Libanonu (Unifil) izdale su saopćenje u ponedjeljak poslijepodne izražavajući "ozbiljnu zabrinutost za sigurnost civila u južnom Libanu usred najintenzivnijeg izraelskog bombardiranja od prošlog oktobra i pozivajući na potrebu deeskalacije i Hezbolaha i Izraela .

"Svaka daljnja eskalacija ove opasne situacije mogla bi imati dalekosežne i razorne posljedice, ne samo za one koji žive s obje strane Plave linije, već i za širu regiju", stajalo je u saopćenju.

Unifil je također dodao da "napadi na civile nisu samo kršenje međunarodnog prava, već mogu predstavljati i ratne zločine" neuobičajeno strogim izrazom za mirovno tijelo.

Saopćenje UN-a uslijedilo je nakon što je Izrael izveo svoje najintenzivnije zračno bombardiranje Libana dosad, gađajući, kako je izraelska vojska rekla, više od 300 ciljeva u južnom Libanu i Bekaa.