Komentari (4)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Mnogo ljudi radi na nešto što je slično našem nekadašnjem "ugovoru o djelu". Preko tzv. 1099 ugovora poslodavac ti isplaćuje samo ono što zaradiš, bez fiksne plate, bez osiguranja, bez penzionog fonda. Jedan mjesec možeš biti na nuli a drugi na 100 hiljada. Tako da tu ima mnogo sive zone "zaposlenosti".
Druze u americi nema penzionog fonda i zdravstvenog. Primas bruto platu i radi s njom sta ti je volja. Placaj sam income tax, placaj sebi privatno zdravstveno i otvori sebi penzioni racun i placaj sam sebi. Cisti kapitalizam. Ti ako mislis da tebi ovdje poslodavac placa penziono i zdravstveno ti onda ne razumijes. Tvoja plata nije samo ono sto dobijes na ruke, nego poslodavac od tvoje plate odbija i placa penziono i zdravstveno i ostale namete.
@NATO99 nije tačno, sve to što pričaš je 1099. Na W2 ugovoru imaš osiguranje, samo nivo osiguranja zavisi od firme do firme. Ne lupaj gluposti "jarane" nisi dalje od Neuma otišao.
U Americi? Citavom kontinentu (ili dva, zavisi kako ih razdvajas) sa ukupno milijardu stanovnika? Ili mislis na SAD?