Dan kao i svaki drugi
171

Brojni građani Teherana tvrde da jutros nisu ni znali da je Izrael napao Iran

M. G.
Danas sa ulica Teherana (Foto: Reuters)
Nakon sinoćnjeg izraelskog napada na teritoriju Irana, građani Teherana ponašaju se kao da se ništa nije dogodilo, a prema izvještajima lokalnih medija, mnogi građani glavnog grada nisu ni znali da se napad dogodio.

Iranski mediji su umanjili značaj incidenta, naglašavajući da je napad, koji je također zahvatio pogranične provincije Khuzestan i Ilam, izazvao "ograničenu štetu" zahvaljujući djelovanju iranskih protivzračnih snaga. Državni mediji su emitovali snimke normalnog saobraćaja u više gradova, dok su građani nastavili sa svojim svakodnevnim aktivnostima.

Iranske vlasti su potvrdile da će se sve školske aktivnosti i sportski događaji održati prema planu, a letovi iznad Irana su nakratko obustavljeni, ali su ubrzo nastavili kao i obično. Ova situacija dodatno ukazuje na odlučnost vlasti da umire javnost.

Sepideh, tridesetogodišnja menadžerica osiguranja, izjavila je da se probudila u subotu i požurila na posao kao i obično, uprkos svojim brigama. "Rat je zastrašujuć... ali ne mislim da će doći do strašnog rata u Iranu," kazala je.

Podsjetimo, izraelske vlasti su napale iranske sisteme protuzračne odbrane i postrojenja za proizvodnju projektila, što se dogodilo nakon što je Iran ranije ovog mjeseca raketirao Izrael. Iranske vlasti su najavile pravo na odgovor na izraelske zračne napade, koje su okarakterisali kao "agresiju".

Prema izvještajima Iranske nacionalne zračne odbrane, izraelski avioni su izveli napade na vojne centre u provincijama Teheran, Huzestan i Ilam, ali se u iranskoj prijestolnici za sada ne izvještava o šteti. "Integrirani sistem zračne odbrane uspješno je pratio i odgovorio na ovaj agresivni potez," izjavili su zvaničnici.

Izraelska vojska je, s druge strane, saopćila da su uspješno izvršili "precizne i ciljne udare" na strateške iranske vojne resurse. Viši zvaničnik Bijele kuće procijenio je da bi ovo moglo označiti kraj direktne razmjene vatre između Izraela i Irana, iako analitičari ostaju oprezni zbog trenutne napetosti u regionu.

Sjedinjene Američke Države su pozvale Iran da obustavi napade na Izrael kako bi se prekinuo ciklus nasilja, naglašavajući da SAD nisu učestvovale u operacijama. Iranska avijacijska agencija javlja da se letovi nastavljaju nakon napada, dok izraelska vojska potvrđuje da su njihovi napadi omogućili veću slobodu djelovanja u iranskom zračnom prostoru.