Broj žrtava raste
36

Brutalan izraelski napad na Bejrut, još uvijek nepoznata sudbina Hasana Nasrallaha

M. G.
Rano u subotu, izraelski borbeni avioni izveli su snažan val zračnih napada na južna predgrađa Bejruta, koja su pod kontrolom Hezbollaha.

Ovi napadi dolaze nakon velikog udara na komandni centar Hezbollaha, za koji se vjeruje da je bio usmjeren na lidera ovog pokreta Hasana Nasrallaha. Prema izjavama očevidaca, u zoru je odjeknulo preko 20 eksplozija u glavnom gradu Libana, što je dovelo do masovnog egzodusa stanovništva.

Stanovnici južnih predgrađa, poput Dahiye, primorani su napustiti svoje domove nakon što je izraelska vojska izdala naređenje za evakuaciju. Na hiljade Libanaca preplavilo je trgove, parkove i obalna područja u centru Bejruta, tražeći utočište od novih napada. Među njima je bio i Sari, muškarac u ranim tridesetim godinama, koji je, dok je napuštao svoj dom, izjavio: "Oni žele uništiti Dahiye, žele uništiti sve nas."

Izraelske snage izvijestile su da je iz Libana ispaljeno desetak projektila, od kojih su neki presretnuti, ali nisu precizirali tačne vrste projektila. Ovo je najnovija eskalacija sukoba koji traje već skoro godinu dana, a koji je kulminirao u petak najvećim napadom izraelske vojske na Bejrut u posljednjih 17 godina. Sukob između Hezbollaha i Izraela obilježen je svakodnevnim razmjenama raketne vatre, a strahuje se da bi najnovija eskalacija mogla izmaknuti kontroli i uvući Iran, glavnog saveznika Hezbollaha, ali i Sjedinjene Američke Države.

Još uvijek nema potvrde o sudbini Hasana Nasrallaha nakon teških napada u petak. Izvori bliski Hezbollahu tvrde da je on živ, dok iranska novinska agencija Tasnim također izvještava da je Nasrallah na sigurnom. Međutim, nije uspostavljen nikakav direktan kontakt s njim. Izraelske snage su u subotu saopćile da su likvidirale komandanta raketne jedinice Hezbollaha, Muhameda Alija Ismaila, kao i njegovog zamjenika Huseina Ahmeda Ismaila, u okviru ciljanih napada na visoke vojne dužnosnike ove grupe.

Zdravstvene vlasti Libana potvrdile su da je u prvom napadu u petak poginulo šest osoba, dok je 91 osoba ranjena. Ovaj napad, četvrti po redu na južna predgrađa Bejruta u proteklih sedam dana, predstavlja najsnažniji napad od rata između Izraela i Hezbollaha 2006. godine. Procjenjuje se da će broj žrtava dodatno rasti, s obzirom na nove napade koji su uslijedili kasnije tokom noći.

Hezbollah je u međuvremenu odgovorio ispaljivanjem stotina raketa i projektila na izraelske ciljeve, uključujući i Tel Aviv. Grupa je u petak ispalila rakete na grad Safed na sjeveru Izraela, gdje je jedna osoba zadobila lakše povrede. Izraelski protivzračni sistem do sada je uspješno neutralisao većinu prijetnji, držeći broj žrtava na izraelskoj strani minimalnim.

Kako sukobi eskaliraju, strah od širenja sukoba na regionalni nivo raste. Iran je optužio Izrael da je koristio američke "bunker buster" bombe u napadu u petak, dok je američki ministar odbrane, Lloyd Austin, izjavio da Washington nije bio obaviješten o tom napadu unaprijed. U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden je redovno informisan o razvoju situacije.

Na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, Francuska i Sjedinjene Države zatražile su 21-dnevno primirje kako bi se izbjegla dalja eskalacija. Francuski ambasador pri Ujedinjenim nacijama, Nikola de Rivijere, izjavio je: "Ovo se mora odmah zaustaviti." Američki državni sekretar, Antony Blinken, ponovio je potrebu za diplomatskim rješenjem, izjavivši: "Vjerujemo da je put naprijed kroz diplomatiju, a ne kroz sukob."

Sukob između Hezbollaha i Izraela intenzivirao se nakon što je Hezbollah, neposredno nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra prošle godine, ispalio seriju raketa na izraelske ciljeve. Sada je broj raseljenih u Libanu premašio 200.000, dok su u Izraelu vlasti evakuirale oko 70.000 ljudi iz ugroženih područja na sjeveru zemlje.