Pobjednički govor
12

Budući britanski premijer Keir Starmer: Promjene počinju sada, zadatak je nacionalna obnova

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Uskoro novi britanski premijer Keir Starmer obratio se razdraganim pristašama na pobjedničkom skupu Laburističke stranke u središtu Londona i obećao "nacionalnu obnovu" nakon 14 godina vladavine konzervativaca.

“Za to ste vodili kampanju, za to ste se borili, za to ste glasali i sada je to stiglo. Promjena počinje sada”, rekao je Starmer simpatzerima Laburista.

Priznao je da je osjećaj "dobar".

"Promijenjena Laburistička stranka, spremna služiti našoj zemlji.”

Međutim, Starmer je upozorio da imati "ovakav mandat dolazi s velikom odgovornošću".

Govoreći nekoliko trenutaka nakon što je premijer Rishi Sunak priznao poraz na općim izborima, Starmer je rekao: “Naš zadatak nije ništa manje nego obnoviti ideje koje ovu zemlju drže zajedno. Nacionalna obnova. Ako naporno radite, ako igrate po pravilima, ova bi vam zemlja trebala dati poštenu priliku da napredujete… Moramo to vratiti.”

On je poručio da se "politika mora vratiti u javnu službu i pokazati da politika može biti snaga dobra".

"Ne griješite, to je veliki test za politiku u ovom razdoblju. Borba za povjerenje je bitka koja definira naše doba."

Laburisti su, prema trenutnim rezultatima, osvojili 326 mjesta, ključni broj koji im osigurava parlamentarnu većinu i osigurava da Keir Starmer postane novi britanski premijer u nadolazećim satima.

Prekretnica označava kraj jedne ere i početak druge; konzervativci su Britanijom vladali 14 godina, ali su ih laburisti prvi put nakon 1997. svrgnuli s vlasti.

Premijer Rishi Sunak priznao je poraz na općim izborima, rekavši ljudima na prebrojavanju glasova u svom sjedištu: "Žao mi je."