Operacija Kursk
139

Čak su i borci mislili da je prvi april: Kako su Ukrajinci sakrili napad od NATO-a i svojih obavještajaca

B.H.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
Ukrajinska ofanziva u Rusiji bila je potez očajnika, potaknut vrhovnim komandantom oružanih snaga Oleksandrom Sirskim, kojem je prijetila smjena.

Još je zanimljivija činjenica da je uzak krug ljudi oko Sirskog uspio prikriti ofanzivu ne samo od Rusa, već su posao obavili tako da o tome do posljednjeg trenutka nisu ništa znali ni zapadni saveznici. Plan je čak skrivan i od ukrajinskih vojnih obavještajaca.

Američki list The Economist je ove informacije dobio od osoba iz najužeg generalskog kruga, koji su tajno učestvovali u brzom planiranju operacije, koja je iznenadila i Moskvu i Washington i NATO.

Naredba za pokretanje akcije odjeknula je preko radija u zoru 6. augusta. Serhiy, vojnik u 80. brigadi, bio je među prvima koji su izašli iz zaklona šume. Do trenutka kada je njegova jedinica prešla u Rusiju, uz stalnu podršku tenkovske vatre, granica je već bila uglavnom uništena.

"Naši komandanti nisu štedjeli nijednu rundu artiljerije", kazao je on iz ruske regije Kursk. Drugi ukrajinski vojnici izvještavali su da su prelazili granicu u naletu euforije, dok su linije zarobljenika gotovo odmah krenule nazad u suprotnom smjeru.

Kako bi procijenio ukrajinski šok-napad i njegove perspektive, The Economist je razgovarao s vojnicima koji su sudjelovali u operaciji i izvorima upoznatim s odlukama generala Oleksandra Sirskog, glavnog zapovjednika ukrajinskih snaga. Pojavljuje se slika odvažnog poteza iz očaja, sprovedenog u velikoj tajnosti. Ovaj napad je podigao moral i pokazao da je Ukrajina razvila nove učinkovite taktike. Međutim, 12 dana kasnije, napredak je usporen i počinju se oblikovati konture nove linije fronta. Nije jasno mogu li se trupe ukopati ili su previše izložene na štetu drugih linija fronta. Najveća opasnost je oko Pokrovska, u Donbasu unutar Ukrajine, gdje snage Kremlja brzo napreduju.

Vojnici iz 82. brigade, druge od četiri koje su bile uključene u početni napad, kažu da borbe postaju sve intenzivnije nakon početnih uspjeha. U ranim sukobima bila je samo jedna ozbiljna bitka, kada su ih Rusi pokušali zasjesti iz kukuruznih polja blizu prvog sela. Ukrajinci, koji su imali izviđačke dronove na nebu, uočili su neprijatelja i naredili im da se predaju. Nisu to učinili. Zato su Ukrajinci pucali iz svega što su imali dok se kukuruz nije prestao tresti. Zatim su nastavili dalje.

Niski profil i pametne taktike—poput korištenja takozvanih FPV dronova za pružanje zračne podrške—omogućili su Ukrajincima da prođu kroz rusko selo. Pratili su ih ruski helikopteri i bombe, koje su često padale na ruska sela. 82. brigada je napredovala prema istoku, u smjeru sela Bolšoye Soldatskoye, dok je 80. krenula prema zapadu prema Malaja Loknja. Male jedinice su ispitivale slabosti prije nego što su teža oklopna vozila bila angažirana. To je bio "manevarski napad", sličan taktikama koje koristi ruski zapovjednik Valerij Gerasimov. Prvih pet dana bilo je veoma učinkovito.

Očajna vremena, očajničke mjere

Plan za invaziju na dio Rusije nije proizašao iz sretnih okolnosti. Početkom jula, general Sirski, novoimenovani vrhovni komandant Ukrajine, bio je pod pritiskom. Nosio se s manje idealnim naslijeđem od svog prethodnika Valerija Zalužnog, a vojno rukovodstvo bilo je u sukobu s predsjednikom oko politika mobilizacije, što je dovelo do značajnih nedostataka u ljudstvu. U Americi, Kongres je odgađao podršku. Avdivka, uporište sjeverno od Donjecka, bila je pred padom. Linije fronta u regiji Donjecka su se raspadale, posebno oko logističkog centra Pokrovska. Kružile su glasine da je general Sirskij na ivici smjene, dok protivnici povezani s Andrijem Jermakom, moćnim šefom kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog, čak sugerirali da je lagao svojim šefovima.

Usred previranja, komandant je počeo s planiranjem. "Sirski nije dobar u političkim igrama", kaže izvor blizak generalu. "Ono u čemu je dobar je rat." Razmatrano je nekoliko scenarija za ofanzivni napad na najslabije tačke u ruskoj liniji: napad u regiji Brjansk na sjeveru; napad u regiji Kursk; kombinacija oba; ili više. Glavni cilj bio je odvući trupe od stiska u Donbasu i stvoriti adute za bilo kakve buduće pregovore. General Sirski je držao svoje planove u tajnosti, dijeleći ih samo sa uskom grupom generala i sigurnosnih zvaničnika. Razgovarao je s predsjednikom na četiri oka, bez njegovog osoblja. Vojska je obavila veći dio izviđanja, umjesto da to prepusti HUR-u, ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj agenciji, koja je uključena tek u kasnoj fazi.

Zapadni saveznici su također namjerno ostavljeni u neznanju, tvrdi izvor za Economist. "Sirskiju su dva prethodna operativna plana potkopana od strane Zapada. Jedan je provaljen Rusima, a u drugom slučaju su nam naređeno da obustavimo.

Ograničavanje komunikacije na princip "potrebno je znati" omogućilo je Ukrajincima da pokrenu napad prije nego što su Rusi shvatili šta se dešava. "Shvatili su da se nešto sprema, ali su vjerovatno pretpostavili da nam je potrebna američka dozvola za tako smjelu operaciju". Kada su se suočili s gotovim činom, Zapad nije imao primjedbi.

General Sirski je zbunio neprijatelja prikrivajući dolazak svojih najiskusnijih divizija. Pojačanja su dovedena u šume blizu granice pod izgovorom odbrane od navodnog ruskog napada na Sumi. U isto vrijeme, u ukrajinskim medijima pojavila se priča o predstojećoj ruskoj invaziji. "Rotacija se dogodila oko sedmicu i po prije početka operacije Kursk", prisjeća se Serhiy. "Rusi su i dalje vjerovali da samo branimo granicu".

Sami vojnici su počeli sumnjati da se nešto veliko dešava početkom augusta, kada im je iznenada podijeljeni nova oprema: novi šljemovi sa ugrađenim slušalicama, nove jurišne puške. Izvodili su vježbe na maketama koje su kasnije shvaćene kao ruska sela. 80. brigada je počela s pripremama za napad drugog vala. General Sirskij je većinu svojih napadačkih snaga sačuvao za ovu drugu liniju, što je možda razlog zašto su Rusi u početku mislili da proboj nije bio previše ozbiljan. Vojnici kažu da nisu vjerovali svojim zapovjednicima kada su im ispričali planove. "Smijali smo se", prisjeća se vojnik Serhiy. "Šalili smo se da nije 1. april. Komandant se samo smješkao, znajući da nemamo pojma šta nas čeka".

Rusija odgovara

General Sirski je pedantan kada je riječ o detaljima. Iako je prva faza bila pažljivo isplanirana, kampanja se sada razvija na ad hoc način. S izgubljenim elementom iznenađenja, ukrajinski napredak je usporen. Predsjednik Zelenski i dalje pritišće za maksimalni napredak, kaže izvor iz generalštaba. Ali njegov glavni vojni komandant je oprezan, koncentrirajući se na širenje bokova duž granice kako bi stvorio odbrambene linije. "Sirski nije budala", kaže njegov saradnik. "Zna da prebrzo napredovanje rizikuje cijelu operaciju". Posljednjih dana, povećana ukrajinska jedinica od 10.000-20.000 vojnika se fokusira na uspostavljanje kontrole na južnoj obali rijeke Sejm sjeverozapadno od Sudže. 16. augusta, ukrajinske rakete uništile su most preko rijeke kod Gluškova.

Veliki rizik generala Sirskija ponudio je Ukrajincima nadu nakon godine stalno loših vijesti. Također mu je dao obnovljen autoritet. Ali dugoročni uspjeh ili neuspjeh operacije će u velikoj mjeri zavisiti od toga kako će Rusija odgovoriti. Čini se da Kremlj koristi dvostruki pristup, odgovarajući agresivnije na upad dok istovremeno nastavlja pritisak unutar Ukrajine duž linije u Donbasu. Cilj Kremlja će biti da Kursk pretvori u ništa više od neugodne ubodne rane usred krvoprolića unutar Ukrajine.

Dokazi o jačanju odgovora unutar Kurska sada su očigledni. Ukrajinski vojnici na terenu unutar Rusije kažu da već počinju primjećivati drugačiji nivo otpora. Gubici rastu. Rusi su pojačali svoje snage bolje obučenim jedinicama, uključujući marince i specijalne snage. Proučavali su područje. Ovaj zakašnjeli ruski odgovor na upad u Kursk prisilio je Rusiju da preusmjeri neke trupe iz stiska unutar Ukrajine u Donbasu. U skladu s tim, izvor iz ukrajinske vlade kaže da su se vojne aktivnosti u Donbasu značajno smanjile od 16. augusta. Međutim, postoji veliki izuzetak: Pokrovsk, grad u kojem je Rusija ostvarivala stabilan napredak prije upada i gdje nastoji zadržati veliki pritisak na Ukrajinu.

Ukrajina želi nastaviti napad unutar Rusije i poremetiti konture linije fronta, mijenjajući defetistički narativ o zamrznutom sukobu za koji je pregovor jedini odgovor. Rusija želi slomiti upad i iskoristiti iscrpljivanje ukrajinskih resursa pritiskom na druge linije fronta, posebno u Pokrovsku. Ukrajinske trupe unutar Rusije su više izložene, ali i dalje prkosne. "Gamad je shvatila kako se boriti i razumiju naše taktike", kaže vojnik Serhiy iz 80. brigade. "Ali to ne znači da mi ne razumijemo njihove taktike—ili da ih nećemo nastaviti uništavati".