Bez pomilovanja
14

Čekao smrt 27 godina: Američka država nakon duge pauze nastavila s pogubljenjima

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Američka država Južna Karolina nastavila je s pogubljenjima nakon 13 godina stanke u petak kada su njezini dužnosnici pogubili čovjeka osuđenog za ubojstvo prodavačice u pljački 1997. godine.

Ponestalo im je zaliha smrtonosnih injekcija prije mnogo godina, a prema CNN-u, nijedna ih kompanija nije bila spremna javno prodati. Tako je država donijela zakon koji je držao u tajnosti dobavljače hemikalija i velik dio protokola pogubljenja kako bi mogla nastaviti s pogubljenjima smrtonosnom injekcijom.

Standard također omogućuje osuđenicima na smrt da biraju između injekcije, streljačkog voda ili električne stolice, koja je prvi put uvedena 1912. godine.

Zatvorenik pogubljen u petak bio je 46-godišnji Freddie Owens, koji je svoju žrtvu, 41-godišnju samohranu majku troje djece Irene Graves, upucao u glavu tokom noćne smjene nakon što mu je rekla da ne može otvoriti sef.

Owensa sada mogu slijediti drugi osuđenici. Pet osuđenika već je iscrpilo ​​sve žalbe, a Vrhovni sud Južne Karoline dopustio je jedno pogubljenje svakih pet sedmica.

Južna Karolina ponovno je uvela smrtnu kaznu 1976. i od tada je pogubila 43 zatvorenika. Početkom 2000-ih, zemlja je u prosjeku imala tri pogubljenja godišnje. Owensovo pogubljenje bilo je prvo od maja 2011.

Smaknuće Owensa, koji je također priznao ubistvosuzatvorenika 1999., gledala su dva člana obitelji ubijene prodavačice.

Pogubljenje je uslijedilo nakon što je Vrhovni sud Južne Karoline odbio odgoditi pogubljenje u četvrtak, a guverner Henry McMaster odlučio je ne dati Owensu pomilovanje.