Bitka na više frontova
68

CIA otkriva šta će se dešavati u Kursku: Ukrajinci ga neće anektirati, Rusi spremaju odgovor

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Ukrajina ne planira pripojiti okupirani ruski teritorij, ali će njime upravljati određeno vrijeme. Rusija će stoga pokrenuti protuofanzivu kako bi pokušala vratiti izgubljeni teritorij, ali bit će to teška bitka, rekao je u srijedu zamjenik direktora CIA-e David Cohen.

"Ruski predsjednik Vladimir Putin morat će se suočiti s posljedicama u vlastitom društvu u vezi s gubitkom dijela ruskog teritorija", rekao je Cohen na konferenciji o nacionalnoj sigurnosti i obavještajnim službama.

Ukrajina je 6. augusta pokrenula prekograničnu ofanzivu velikih razmjera u ruskoj regiji Kursk, zauzevši oko 100 sela, dok oružane snage Moskve nastavljaju napredovati u istočnoj Ukrajini u regiji Donjecka.

Zamjenik direktora CIA-e izrazio je uvjerenje da će Putin krenuti u protunapad, ali prema vlastitim riječima očekuje da će to biti teška bitka za Ruse.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski najavio je u utorak da će rat s Moskvom konačno završiti dijalogom, ali Kijev mora zauzeti čvrstu poziciju. Stoga će Ukrajina svoj plan predstaviti američkom predsjedniku Joeu Bidenu kao i njegovoj dvojici potencijalnih nasljednika.

Međutim, Putin je naglasio da će svaki dogovor započeti tek kada Ukrajina prihvati "realnost na terenu". To bi značilo da bi Rusija zadržala značajan dio četiri ukrajinske regije, kao i Krim. Ukrajina tvrdi da trenutno kontrolira više od 1.200 kvadratnih kilometara u regiji Kursk.