Umjereni optimizam
97

Član ukrajinskog pregovaračkog tima: S Rusima razgovaramo o svemu, moguće je postići dogovor

V. K.
Mihailo Podoljak (Foto: Ured ukrajinskog predsjednika)
Mihailo Podoljak (Foto: Ured ukrajinskog predsjednika)
Savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak govorio je za ruski list Kommersant o pregovorima između ruske i ukrajinske delegacije te je pojasnio kako se i Moskva i Kijev kreću prema određenim kompromisima.
On je tokom razgovora za ruski list podijelio određene detalje razgovora između Rusije i Ukrajine te je naglasio kako bi pozitivni pomaci mogli doprinijeti i konkretnom dogovoru.

"Sada su na pregovaračkom stolu razni prijedlozi, ima ih puno, oko desetak. Tu je uključeno i političko rješenje, a što je još važnije i vojno. Sada je sve u rukama radnih grupa i one razgovaraju o pravnim formatima koji bi mogli dovesti i do konačnih dokumenata. Razgovaramo o svim pitanjima", rekao je Podoljak.

Prema njegovim riječima, sporazum između Rusije i Ukrajine trebao bi biti višekomponentan.

"Trebalo bi da sadrži nekoliko pozicija. Prije svega, to se odnosi na okončanje rata. Druga tačka odnosi se na povlačenje ruskih trupa s teritorije Ukrajine. Treći dio odnosi se na mirovni sporazum i tu se vraćamo na pitanje sigurnosnih garancija koje traži i Ukrajina. Četvrti dio pregovora tiče se tzv. kompenzacijskih mehanizama putem kojih bi se trebala sanirati šteta na objektima koji su pretrpjeli razaranja. Tu očekujemo odštetu od Rusije", pojašnjava savjetnik u intervjuu.

Kada je riječ o sigurnosnim garancijama Ukrajine, ali i Rusije, Podoljak naglašava kako je to jedno od najvažnijih pitanja u budućem dokumentu.

"Taj dokument trebao bi uključiti i opciju koja bi garantovala da se neprijateljstva neće ponoviti. Također, treba uzeti u obzir i sigurnosne garancije koje traži Ruska Federacija koja ima svoje strahove u odnosima s vojnim savezima. Imamo sve prijedloge koji štite interese na ovaj ili onaj način. Ruska strana već gleda mnogo adekvatnije na sve to, ali mora proći još neko vrijeme da u potpunosti shvate situaciju u koju su doveli Rusiju, a ne Ukrajinu", objašnjava Podoljak.

Također, naglašava kako se na sastancima uopće više ne govori o "denacifikaciji" Ukrajine.

"U početku je ruska delegacija polazila od lažnih tvrdnji da veličamo fašizam ili nacizam. U našoj zemlji, kako se pokazalo i za njih iznenađujuće, postoji niz evropskih zakona koji propisuju zabrane za sve manifestacije koje veličaju fašizam ili nacizam. Apsurdno je predstavljati kao zahtjev prema Ukrajini nešto što je već zakonima regulisano i u skladu je s evropskim poveljama", ističe Mihailo Podoljak.

Odgovarajući na pitanje da li je demilitarizacija Ukrajine jedno od pitanja koje je i dalje na pregovaračkom stolu, Podoljak pojašnjava kako postoji rasprava o tome.

"Postoji rasprava o pitanjima kako će se Ukrajini garantovati sigurnosti, uključujući i postojanje ukrajinskih oružanih snaga u budućnosti. Želimo da imamo dobru vojsku koja će imati odbrambeni potencijal. Imat ćemo političke i vojne garancije da nećemo doći u situaciju da budemo prepušteni velikim krizama. Demilitarizacija zvuči apsurdno. Zapravo, formulacija tog pojma bit će mnogo adekvatnija nakon rezultata pregovaračkog procesa", mišljenja je savjetnik.

Na kraju, Podoljak je objasnio i ko bi trebao potpisati dokumente koje bi dogovorili zvaničnici dvije zemlje.

"Volodimir Zelenski preuzima odgovornost za sve naše odbrambene inicijative i za vođenje države u ratu. Naravno, predsjednik Ukrajine insistira na bilateralnim pregovorima između njega i predsjednika Rusije gdje se konačno mogu dogovoriti oko nekih kompromisa. Potpise na dokumente će staviti predsjednici Ukrajine i Rusije", ističe on.

Ipak, naglašava kako će u pregovorima možda biti potrebno i učešće trećih zemalja.

"Ovo nije samo lokalni sukob. Mnoge zemlje su direktno i indirektno uključene u ono što se dešava. Zemlje koje će riješiti problem postizanja mirovnog sporazuma Ukrajine i Rusije već su 100 posto uključene u ovaj problem. Oni u svakom trenutku mogu sjesti za pregovarački stol i bukvalno se odmah uključiti u završni dio posla. Ne vidim problem u tome", zaključio je Podoljak u intervjuu za ruski list Kommersant.