Predsjednička utrka
17

Članovi Bidenove porodice navodno razgovarali na koji način je najbezbolnije da odstupi od kandidature

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Članovi porodice predsjednika SAD-a Joea Bidena navodno su razgovarali o tome kako bi moglo izgledati njegovo odustajanje od kandidature za američkog predsjednika, prema riječima dvoje ljudi upoznatih s tim razgovorima, prenosi NBC News.

Sveukupni ton razgovora bio je takav da bi bilo kakav plan izlaska, ukoliko bi se Biden odlučio na taj korak, trebao stranku staviti u najbolju poziciju da pobijedi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa. Pritom, to bi trebao biti dostojan odlazak nakon više od pet decenija, koliko je služio zemlji na izabranim funkcijama.

Članovi Bidenove porodice posebno su razgovarali o tome kako bi on želio da okonča svoju kandidaturu za reizbor i uz pažljivo proračunat plan. Razmišljanja o utjecaju kampanje na njegovo zdravlje, njegovu porodicu i stabilnost zemlje su među onima koja su bila u fokusu diskusije.

Mogućnost da Biden razmišlja o odstupanju, a još manje da njegova porodica smišlja takav plan, izvanredan je razvoj događaja koji dolazi nakon što je on više puta rekao da se neće odreći svoje pozicije mogućeg kandidata stranke.

Međutim, zabrinutost je porasla od okončanja katastrofalne predsjedničke debate među stranačkim liderima, donatorima, pa čak i zvaničnicima koji su dio njegovih napora za reizbor. U isto vrijeme demokrate gledaju kako se Republikanci okupljaju oko Trumpa, koji je preživio pokušaj atentata i prihvatio nominaciju stranke.

Glasnogovornik Bijele kuće Andrew Bates je negirao da se među članovima porodice Bidena vode bilo kakvi razgovori o njegovom odlasku.

"To se ne dešava, tačka. Pojedinci koji iznose te tvrdnje ne govore u ime njegove porodice ili njegovog tima i dokazat će se da su pogriješili. Zadržite vjeru", rekao je Bates.