Pesimistične prognoze
7

Crni scenarij za Ukrajinu je nešto o čemu se sve više priča: Čeka li državu zima bez struje i grijanja

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
S prolaskom toplijih dana i pripremama za jesen, u Ukrajini su se ponovno intenzivirale priče o potencijalnim crnim scenarijima koji se odnose na energetski sektor države.

Prema analizi Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, stanovnici Ukrajine u nadolazećoj zimi mogu veći dio provesti bez grijanja, ali i bez električne energije.

"Prema najgorem scenariju, ove zime Ukrajinci mogu provesti i do 20 sati dnevno bez struje i grijanja", naveli su.

Ukrajinski stručnjak Jurij Korolčuk izjavio je kako je ovakav scenarij moguć pod nekoliko uslova.

"To podrazumijeva nastavak napada na energetsku infrastrukturu. Samo djelimično obnavljanje kapaciteta elektroenergetskog sistema. Hladna zima i obustava rada ukrajinskih nuklearnih elektrana", rekao je.

Prema optimističnoj prognozi, nestanci struje mogli bi trajati i do 12 sati dnevno.

"Trenutno Ukrajina proizvodi do 11,5 gigavat-sata, a troši više od 13. Tako da je jaz između onoga što sistem može proizvesti i potražnje i dalje 2,4 gigavata. Ovaj deficit se djelimično pokriva uvoznom strujom, ali to ne funkcioniše uvijek", pojašnjavaju.

Stručnjaci su naveli kako će dodatna proizvodnja koju je najavio Zelenski kroz izgradnju malih i velikih plinskih turbina stabilizarati situaciju tek u budućnosti, ali ne i ovu sezonu grijanja.

"Preporučljivo je da preduzeća i stanovništvo vode računa o rezervnim sistemima za napajanje kako bi preživjeli vanredne nestanke struje", zaključuje se u analizi.

Prema riječima ministra energetike Germana Galuščenka , Ukrajina je izgubila polovinu svojih proizvodnih kapaciteta, y ostatak nije dovoljan da preživi zimu.

Direktor Ukrajinskog centra za energetska istraživanja Aleksandar Harčenko izjavio je da će neprekidni nestanci struje u Ukrajini trajati još dvije do tri godine, a prva zima u Ukrajini bez nestanka struje je moguća tek 2027. ili 2028. godine.