Nakon jučerašnjih nereda
58

Da li je bilo potrebno desetine mrtvih da se sporni zakon povuče? Predsjednik Kenije se obratio naciji

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Kenijski predsjednik William Ruto izjavio je da neće potpisati kontroverzni zakon o podizanju poreza, povlačeći se pred masovnim protestima koji su zahvatili zemlju i navodno usmrtili najmanje 23 osobe.
"Pažljivo slušajući narod Kenije koji je glasno rekao da ne želi ništa sa ovim prijedlogom zakona o finansijama 2024., priznajem i stoga neću potpisati Nacrt zakona o podizanju poreza" rekao je Ruto tokom televizijskog obraćanja u srijedu.

Kenija, nacija koju su često hvalili zbog svoje stabilnosti, doživjela je eskalaciju protesta zbog zakona, koji je vlada uvela da obuzda javni dug.

Hiljade demonstranata se sukobilo sa policijom, a pripadnici obezbjeđenja su ispalili gumene metke i suzavac kako bi ih otjerali, a prema dosadašnjim informacijama 23 osobe su izgubile život, dok su desetine povrijeđene.

Tokom obraćanja širom zemlje nakon što je zapaljen parlament, Ruto je rekao da događaji u utorak predstavljaju ozbiljnu prijetnju "nacionalnoj sigurnosti".

"Zemlja je doživjela rasprostranjeno izražavanje nezadovoljstva usvojenim prijedlogom zakona, što je, nažalost, rezultiralo gubitkom života, uništavanjem imovine i skrnavljenjem ustavnih institucija", rekao je predsjednik Kenije o čemu piše CNN.