Vojni vođa grupe
46

Da li je "Gost" preživio još jedan izraelski napad? Dužnosnik Hamasa tvrdi da je Mohamed Deif živ

F. H.
Visoki dužnosnik Hamasa u Libanu, Osama Hamdan, potvrdio je da je najviši vojni komandant grupe, Mohamed Deif, živ i dobro, opovrgavajući po drugi put tvrdnje Izraela da je ubio vođu oružanog krila Hamasa.
U intervjuu za Al Jazeeru, Hamdan se osvrnuo na tvrdnje izraelske okupacije o uspješnom ubistvu Deifa, rekavši: "Komandant Deif ostaje na svom položaju, ispunjavajući svoju ulogu vođe otpora. Sve glasine ga nisu omele i on nastavlja obavljati svoje dužnosti."

"Uprkos više od 330 dana borbi, ni Deif ni njegovi vojnici nisu izgubili odlučnost niti oslabili svoju odlučnost", dodao je Hamdan.

Što se tiče pregovora o prekidu vatre u Gazi, Hamdan je za Al Jazeeru rekao da nisu potrebne nikakve nove inicijative, budući da su prethodni pokušaji propali zbog nedostatka uvjerenja da će Izrael prihvatiti bilo koju od njih.

Također je nagovijestio iznenađenja na Zapadnoj obali koja Izrael neće očekivati, rekavši da će "zabiti posljednje eksere u njegov lijes".

Hamdan je dalje istaknuo da Sjedinjene Američke Države ne vrše pravi pritisak na premijera Benjamina Netanyahua da prihvati američke prijedloge, na što je Hamas već pristao.