Na udaru kritika
56

Da li je Tajna služba SAD-a napravila propuste prije atentata na Trumpa?

B. R.
Američka Tajna služba na udaru kritika nakon pokušaja atentata na Trumpa (Foto: EPA-EFE)
Američka Tajna služba na udaru kritika nakon pokušaja atentata na Trumpa (Foto: EPA-EFE)
Američka Tajna služba je na udaru kritika nakon jučerašnjeg atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.
U pokušaju ubistva na Trumpovom predizbornom skupu u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji ubijena je jedna osoba dok su dvije teško ranjene. Tajna služba je objavila da je ubijena osoba koja se sumnjiči za pokušaj atentata, a to je 20-godišnji Thomas Matthew Crooks. Pojedinci dovode u pitanje kako je Tajna služba, odgovorna za sigurnost Trumpa, djelovala prije pokušaja atentata.

Stručnjaci, koji su govorili za američki poslovni portal Business Insider, smatraju da će pokušaj atentata biti razlog da se preispita djelovanje Tajne službe. Za bivšeg pripadnika Odbrambene obavještajne agencije Matta Shoemakera riječ je o velikom neuspjehu Tajne službe.

"Već sam bio na ovakvim događajima i postoji višeslojna sigurnost. Dakle, zapanjujuće je da je zanemareno to da je potencijalni strijelac mogao biti na krovu, s jasnom mogućnošću da puca prema bini", konstatirao je Shoemaker.

FBI-ov specijalni agent Kevin Rojek je naveo da je iznenađujuće to što je atentator uspio ispaliti nekoliko hitaca prije nego što ga je Tajna služba neutralizirala. Mišljenja je da je samo prisustvo takve osobe pokazatelj sigurnosnih propusta. Sumnju da su se propusti desili opravdava i tvrdnja jednog od očevidaca da je upozoravao nadležne na prisustvo naoružane osobe.

"Možda nisu obraćali previše pažnje na to. Možda to i jesu shvatili ozbiljno, ali jednostavno nisu imali dovoljno vremena prije nego što je pucano. No, činjenica da je pucano, da Tajnu službu spašava samo to da Trump nije ubijen, znači da su se oslanjali na čistu sreću. Ako se uzdaju u sreću, to znači da postoji problem", kazao je Shoemaker.

Shoemaker nije usamljen u stavu da će djelovanje Tajne službe biti preispitano. Penzionisani FBI-ov agent Ken Gray očekuje da će pokušaj atentata značiti da budući politički skupovi budu sigurniji. No, smatra da je prerano ocjenjivati da li je pokušaj atentata potpuni sigurnosni propust.