Ispred izraelske ambasade
473

Dačić za napad u Beogradu okrivio vehabije: "Ovo je terorizam, radi se o konvertitima iz naše vjere"

B. H.
Foto: Telegraf.rs
Foto: Telegraf.rs
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je u toku operacija ranjenog policajca koji je danas ranjen ispred izraelske ambasade i da se "nesumnjivo radi o terorističkim aktom" i da je uhapšeno još jedno lice preventivno.
"Nepoznato lice je više puta prilazilo policajcu, postavljalo mu pitanja, recimo, gdje je muzej. Onda se lice vratilo i iz kese izvadilo samostrel i ranilo pripadnika Žandarmerije. Nesumnjivo je da se radi o terorističkom aktu, napadu na našu državu", rekao je Dačić.

Dodao je da je policajcu život sačuvalo to što nije izvadio strijelu iz vrata.

"Policajac je uspeo da odbrani ambasadu, svoj život. Mi smo mislili da će napadač ostati živ, da možemo da saznamo još nešto. Činjenica je da se radi o vehabijama. Osim samostrela, bio je naoružan i nožem. Prvo treba utvrditi tačan identitet te osobe. Njegove relacije, sa kim je povezan, šta je i da li je nešto vezano za njega što se tiče terorizma. Mi sada pričamo o mogućim motivima, ali nema drugog motiva zašto bi neko napao Žandarma. Zadržano je još jedno lice koje se kretalo blizu komande. Očekujem da ćemo u narednih nekoliko sati imati identitet osobe, da će stvari biti jasnije. U ambasadi niko nije bio ugrožen u trenutku napada, njih osiguravaju druge jedinice. Inače, javile su nam se druge države da pomognu u istrazi".

Srbijanski ministar je kazao da je uhapšena jedna osoba, koja se kao i ubijeni napadač dovodi u vezu sa "ekstremističkim pokretom i da su to ljudi koji su konvertirali iz naše vjere u islamsku".

Podsjećamo, osoba čiji se identitet utvrđuje, pogodila je danas oko 11 iz samostrela u pripadnika srbijanske Žandarmerije koji je bio na dužnosti osiguravanja ambasade Izraela.

Pripadnik osiguranja zadobio je teške povrede, a napadač je ubijen.