Ne rade kafići, banke...
30

Danas u Velikoj Britaniji vlada tišina zbog sahrane kraljice Elizabete II

S. Š.
Pripreme pred sahranu kraljice Elizabete II u Londonu (Foto: EPA-EFE)
Pripreme pred sahranu kraljice Elizabete II u Londonu (Foto: EPA-EFE)
Širom Velike Britanije danas će biti obustavljen rad prodavnica, restorana, firmi, te ostalih mnogobrojnih institucija zbog sahrane Elizabete II u Londonu.
Smrt kraljice Elizabete II dočekana je sa ogromnom tugom. Od trenutka kada je najdugovječnija monarhinja preminula, kovčeg sa njenim tijelom prošao je putovanje od dvorca Balmoral u Edinburgu do Londona. Na tom putu, više stotina hiljada čekalo je u redovima kako bi odalo počast kraljici što samo pokazuje koliko je ona zaista bila cijenjena u kraljevstvu.

Nakon desetodnevne žalosti, kraljica će danas biti sahranjena u Londonu, a očekuje se da će na sahrani prisustvovati oko 500 stranih zvaničnika, uključujući predsjednike, premijere i monarhe.

Ipak, svih prethodnih deset dana obilježili su muk i tišina širom kraljevstva što je, u jednu ruku, rezultat tzv. Londonskog mosta koji je osmišljen kao procedura kojom bi se na dostojanstven način odala posljednja počast kraljici.

Primjerice, Londonsko nebo je u srijedu "očišćeno" od aviona kako bi se osigurala tišina puna poštovanja dok je povorka vodila kraljičin kovčeg od Buckinghamske palače do Westminster Halla gdje se lijes sada nalazi.

Tišina u znak poštovanja prema kraljici doživjet će vrhunac danas kada će kraljica biti sahranjena - svakodnevne aktivnosti u Velikoj Britaniji će stati, a održat će dva minuta šutnje.

Datum sahrane je proglašen izuzetnim državnim praznikom, što znači da će škole i mnoga radna mjesta biti zatvoreni.

Iako je vlada Velike Britanije rekla da pojedinačne organizacije nemaju obavezu da otkazuju događaje ili zatvaraju mjesta, mnogi su odlučili zatvoriti svoja vrata iz poštovanja.

Vodeći lanci supermarketa - koji obično rade skraćeno radno vrijeme na državne praznike - zatvorit će se zajedno s drugim nacionalnim maloprodajnim lancima, restoranima, lancima kafića i teretanama. Dostava Amazona bit će pauzirana za jutro, McDonalds će biti zatvoren do 17 sati, a popularni lanac pabova Wetherspoons otvorit će se tek nakon završetka pogrebne ceremonije.

Zabavni prostori, muzeji, galerije i turističke lokacije također će se zatvoriti, s izuzetkom oko 150 kina koji će se otvoriti posebno za besplatno prikazivanje sahrane.

Nacionalna poštanska služba bit će obustavljena za taj dan, zajedno sa većinom sudskih ročišta i svim revijama London Fashion Week-a.

Letovi za ulazak i izlazak iz Londona ponovo će biti prekinuti kako bi se osigurala mirna povorka nakon sahrane od Westminsterske opatije do zamka Windsor, gdje će kraljica biti sahranjena.

U svemu ovome, neke organizacije su optužene da su čak i previše odale poštovanje preminuloj monarhinji.

Što je još kontroverznije, liječničke ordinacije mogu birati hoće li se otvoriti ili ne za taj dan, a Nacionalna zdravstvena služba (NHS) je rekla da će otkazivanje svih aktivnosti uzrokovati poremećaje u hiljadama planiranih termina i operacija,.

NHS je saopštio da je odluka o odgađanju tretmana donesena kako bi se omogućilo osoblju da uzme slobodan dan kako bi pratili sahranu.

"Za pacijente koji su možda čekali i do dvije godine na elektivnu operaciju ili termine, ako budu otkazani 19. septembra, to će biti nevjerovatno uznemirujuće", rekla je za Reuters Ellen Welch, kopredsjedavajuća lobističke grupe Udruženja liječnika Ujedinjenog Kraljevstva. .

Neki kritikuju i zatvaranje banaka, usljed inflacije koja "drma" kraljevstvo, ali većina misli da je ispravno zatvoriti škole, prodavnice i muzeje kako bi se obilježila kraljičina sahrana.