Izdaja ili ne
20

Definitivna rampa EU za Sjevernu Makedoniju, odvojili je od Albanije: Šta to znači za region?

B. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Put na EU integracijama Albanije bit će odvojen od Sjeverne Makedonije, s prvim klasterima pregovora koji će biti formalno otvoreni 15. oktobra, prema jednoglasnoj odluci ambasadora zemalja članica Evropske unije u srijedu (25. septembra).

Ovo potvrdio glasnogovornik stalnog predstavnika Bugarske za Euractiv.

Put ka članstvu ove dvije zemlje Zapadnog Balkana bio je povezan sa početkom pregovora koji su zvanično pokrenuti u ljeto 2022. Međutim, zbog sporova između Skoplja i Bugarske, stvarno otvaranje poglavlja je odgađano bez kraja na vidiku, što je direktno uticalo na napredak Tirane.

Sada je međutim sljedeći korak postavljen da ga Albanija poduzme sredinom oktobra u okviru međuvladine konferencije i otvaranja "Klastera 1 – Osnovni principi."

Ovaj klaster uključuje nekoliko poglavlja – Javne nabavke, Statistiku, Pravosuđe i temeljna prava, Pravdu, slobodu i sigurnost te Finansijsku kontrolu.

Ovo je dobra vijest za Albaniju u njenim naporima da ispuni uvjete za napredovanje na svom putu ka EU, ali predstavlja korak unazad za Sjevernu Makedoniju, koja ponovo nije uspjela napraviti odlučujući korak ka članstvu u EU.

Nakon godina frustracije, Bugarska i Sjeverna Makedonija su se složile pod francuskim predsjedništvom EU u julu 2022. da izmijene svoj ustav i uključe bugarsku manjinu zajedno s drugim manjinama koje su trenutno navedene kao “turski narod, vlaški narod, srpski narod, romski narod, bošnjački narod i drugi.”

To bi omogućilo Sofiji da ukine svoj veto i da pregovori Skoplja napreduju. Međutim, sporazum nije implementiran zbog nedostatka političke volje i konsenzusa u Sjevernoj Makedoniji, što je značilo da su procesi pristupanja za obje zemlje stagnirali.

Trenutno, 100.000 građana Sjeverne Makedonije steklo je bugarsko državljanstvo, što znači da su dokazali svoje bugarsko porijeklo.

Otkako je nacionalistička VMRO-DPMNE stranka pobijedila na izborima prošlog maja, nova vlada Hristijana Mickoskog jasno je stavila do znanja da želi ponovo pregovarati o takozvanom “francuskom kompromisu.”

Očekivano, EU je odbacila ovaj stav i upozorila da će sljedeći korak biti razdvajanje Sjeverne Makedonije od Albanije, čime bi se Tirani dala prilika za napredak.

Nakon majskih izbora, Sjeverna Makedonija se suočila s obje svoje susjedne EU zemlje, Grčkom i Bugarskom. Prvo, nova predsjednica Sjeverne Makedonije, Gordana Siljanovska-Davkova, prkosila je Grčkoj tako što nije koristila ustavno ime “Sjeverna Makedonija” tokom svog inauguracijskog govora.

Sjeverna Makedonija je dodala “Sjeverna” u svoje ime 2018. godine kako bi okončala dugotrajan spor s Grčkom, što je bilo rezultat historijskog Prespanskog sporazuma.

Nedavno je Mickoskijeva vlada ušla u sukob s Bugarskom pod izgovorom da bugarski predsjednički protokol nije istakao zastavu Sjeverne Makedonije tokom nedavne posjete Siljanovske-Davkove u Sofiji.

Zapravo, posjeta je bila nezvanična jer je Siljanovska-Davkova došla prisustvovati opernoj predstavi, te nije bilo protokolarnih obaveza da se zastava istakne u takvoj prilici.

Ovaj incident, međutim, pogoršava odnose, a bugarski predsjednik je nagovijestio da je skandal insceniran od strane moćnih snaga koje ne žele da Sjeverna Makedonija postane dio EU.