Nastavak demonstracija
45

Desetine hiljada građana širom Izraela se na ulicama bori protiv najavljene reforme pravosuđa

S. Š.
U Tel Avivu su, nakon višemjesečne pauze, održani ogromni antivladini protesti protiv ponovnog pritiska izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da revidira pravosudni sistem.

Desetine hiljada demonstrirale su širom zemlje, a najviše građana okupilo se što je, prema izvještavanju tamošnjih medija, mnogo veći broj nego što je to bio slučaj protestima ranije tokom ove godine.

Demonstracije širom zemlje počele su u januaru kada je vlada objavila plan za reviziju pravosuđa sa zakonskim paketom koji bi ukinuo neka ovlaštenja vrhovnog suda i dao vladajućoj tvrdo desničarskoj koaliciji odlučujući uticaj u izboru sudija.

Protesti su se malo smirili krajem marta kada je Netanyahu, pod pritiskom u zemlji i inostranstvu, suspendovao plan za održavanje kompromisnih pregovora sa opozicionim strankama koji su trebali postići široki dogovor o reformama pravosuđa.

Ali, smatrajući razgovore besmislenim prošlog mjeseca, Netanyahu je ponovo pokrenuo nastojanje svoje vlade da obuzda ono što ona smatra preteranim, lijevo orijentiranim i elitističkim vrhovnim sudom, iako je rekao da su novi prijedlozi umjereniji.

Očekuje se da će parlament iduće sedmice održati prvo od tri glasanja o prvom novom zakonu, koji ograničava dio ovlasti vrhovnog suda da donosi odluke protiv odluka vlade, ministara i izabranih zvaničnika, prenosi Guardian.

Lideri protesta rekli su da planiraju pojačati demonstracije sljedeće sedmice.

"Nemamo izbora, moramo braniti našu demokratiju", riječi su jednog od demonstranata.