Drastične promjene
78

Desničari iz AfD-a likuju nakon historijskog rezultata u Njemačkoj: "Ovo je rekvijem za semafor koaliciju"

V. K.
Alice Weidel (Foto: EPA-EFE)
Alice Weidel (Foto: EPA-EFE)
Reakcije nakon izbora koji su održani u dvije njemačke pokrajine i dalje se ne smiruju, a s likovanjem prvenstveno ne prestaju članovi desničarske Alternative za Njemačku (AfD) koja je zabilježila historijski rezultat.
U komentaru nakon izbora posebno se istakla dopredsjednica stranke Alice Weidel koja je poručila kako je desnica na istoku Njemačke ostvarila odličan rezultat.

"To je za nas historijski uspjeh. Ovo je prvi put da smo postali najjača snaga na pokrajinskim izborima. Naravno, i iz ovoga ćemo izaći još jači. Istovremeno, to je poraz za semafor koaliciju. To je rekvijem za koaliciju u Berlinu. Trebali bi se zapitati - mogu li uopće dalje vladati?", poručila je Weidel.

Inače prema posljednjim rezultatima, AfD je u Tiringiji osvojio 32,4 posto glasova, a na drugom mjestu završio je demokršćanski CDU s 23,6 posto glasova. Novoformirana ljevičarska stranka Sahre Wagenknecht napravila je također iznenađenje 15,6 posto.

U Saksoniji, drugoj pokrajini gdje su organizovani izbori, CDU je osvojio prvo mjesto s 31,8 posto glasova, a AfD je završio na drugoj poziciji s 30,7 posto glasova. I u ovoj pokrajini istakla se novoformirana ljevičarska stranka koja je osvojila 12 posto glasova.