Nacistički korijeni
26

Desničari širom Evrope u euforiji nakon rezultata iz Austrije: "Potvrda trijumfa nacija"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Čestitke na pobjedi krajnje desničarske Slobodarske stranke Austrije na austrijskim parlamentarnim izborima uputili su lideri sličnih evropskih stranaka.

Prvi koji su čestitali su bili Marine Le Pen i Jordan Bardella iz francuskog Nacionalnog okupljanja, Geert Wilders iz holandske Stranke za slobodu, te Alice Weidel, predsjednica njemačke Alternative za Njemačku.

"Ispunjava nas velikim ponosom što možemo sjediti u Evropskom parlamentu pored naših saveznika iz FPÖ-a, koji su večeras ostvarili uvjerljivu pobjedu na parlamentarnim izborima u Austriji," napisao je na društvenoj mreži X Bardella, koji je istovremeno i europarlamentarac.

Prema njegovim riječima, vlada koju stvori FPÖ će prioritizirati suverenitet, blagostanje i identitet Austrije.

"Nakon izbora u Italiji, Nizozemskoj i Francuskoj, ovaj uspon, koji sa sobom donosi odbranu nacionalnih interesa, očuvanje identiteta i ponovno oživljavanje suvereniteta, potvrđuje, u svakom slučaju, trijumf nacija," poručila je Le Pen.

"Srdačne čestitke FPÖ-u," napisao je Wilders, koji je izrazio zadovoljstvo jačanjem desničarskih stranaka u Evropi. "Srdačne čestitke Herbertu Kicklu i FPÖ-u," pridružila se čestitkama i Weidel.

Pozitivne reakcije stigle su i iz Belgije.

"Vrlo uvjerljiva pobjeda naših prijatelja i partnera iz austrijskog FPÖ-a," napisao je na X belgijski europarlamentarac Gerolf Annemans iz krajnje desničarske stranke Flamanski interes (Vlaams Belang).

Nasuprot tome, Međunarodni odbor za Auschwit vidi pobjedu FPÖ-a kao zabrinjavajući razvoj.

"Preživjelima holokausta prvi rezultati izbora za Nacionalno vijeće u Austriji, a posebno jačanje desničara oko Herberta Kickla i FPÖ-a, predstavljaju novu alarmantnu fazu njihovih strahova i zabrinutosti," izjavio je potpredsjednik auschwitškog odbora Christoph Heubner.

Dodao je da se nada "jedinstvu austrijskih demokrata koji će se, u interesu zemlje i evropskom interesu, suprotstaviti zaboravu historije i ideologiji starih i novih desničarskih ekstremista".

FPÖ su 1950-ih godina osnovali bivši pripadnici nacističkih SS divizija i drugi veterani njemačke vojske. Na ovim se izborima kandidirao na platformi protiv stranaca, obećavajući da će podići "tvrđavu Austriju" kako bi spriječio migrante.

Predsjednik ove Herbert Kickl stranke je glasačima obećao da će, ako mu daju pobjedu, služiti kao njihov Volkskanzler, ili "narodni kancelar", što je nadimak koji je koristio Adolf Hitler.