Najteže u Jeninu
15

Dio Zapadne obale bez struje, vode i hrane: Napadi IDF-a ulaze u peti dan, broj ubijenih raste

S. Š.
Izraelski vojnici u Zapadnoj obali (Foto: EPA-EFE)
Izraelski vojnici u Zapadnoj obali (Foto: EPA-EFE)
Ujedinjene nacije osudile su Izrael zbog izazivanja "ogromnog razaranja" u izbjegličkom kampu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali, dok su izraelske snage nastavile opsadu tog područja, ostavljajući palestinske stanovnike bez pristupa hrani, vodi, struji i internetu.
Smrtonosni napad Izraela na izbjeglički kamp Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali ušao je u peti dan, dok lokalni stanovnici prijavljuju da su zaglavljeni u svojim domovima bez vode, hrane ili struje.

I dok se nastavlja pustošenje dijela Zapadne obale, izraelske trupe su u međuvremenu zapalile tezge s voćem i povrćem na pijaci u Jeninu. Palestinci se, generalo u Zapadnoj obali, suočavaju sa nestašicom vode i hrane.

Posljednje informacija kojima raspolaže Al Jazeera kažu da su u posljednjem napadu ubijena dva Palestinca.

Dim iznad dijela Zapadne obale uslijed svakodnevnih napada IDF-a (Foto: EPA-EFE)
Dim iznad dijela Zapadne obale uslijed svakodnevnih napada IDF-a (Foto: EPA-EFE)

IDF je u srijedu rano ujutro pokrenuo operaciju velikih razmjera u Tulkaremu. U sklopu operacije, trupe su također djelovale u gradu Jenin i kampu Far'a kod Tubasa (Zapadna obala).

Pojašnjenja radi, okupirana Zapadna obala dio je istorijske Palestine na zapadnoj obali rijeke Jordan. Ima 5.650 kvadratnih kilometara teritorije bez izlaza na more, okružene Izraelom, Jordanom i Mrtvim morem.

Tamo živi otprilike tri miliona Palestinaca, zajedno sa sve većim brojem Izraelaca koji su izgradili ilegalna naselja i ispostave na zemlji koja je silom oduzeta od palestinskih porodica.