Manipulisana na internetu
0

Djevojčica (14) crnogorskog porijekla planirala teroristički napad u Austriji, dobila zatvorsku kaznu

B. H.
Ilustracija: Dall-e
Ilustracija: Dall-e
Sud u Grazu izrekao je presudu od dvije godine zatvora 14-godišnjoj djevojci koja je planirala teroristički napad na Jakominiplatz, glavni trg u Štajerskoj. Planirala je ubijati "nevjernike" nožem. Presuda još nije pravosnažna, piše austrijski portal Kronen Zeitung.

Djevojka je s majkom stigla u Austriju prije osam godina iz Crne Gore, nakon razvoda roditelja. U Grazu je pohađala školu, ali nije imala mnogo prijatelja, osim jedne djevojke. Slobodno vrijeme provodila je uz mobilni telefon, prateći sadržaje na društvenim mrežama poput TikToka, Telegrama i Instagrama.

Prema navodima tužilaštva, djevojka se putem interneta upoznala s radikalnim osobama, uključujući mladića po imenu Osman. S vremenom je počela gajiti ekstremističke ideje i planirati teroristički napad.

Tužilac tvrdi da je djevojka bila pod utjecajem radikalizma, te da je namjeravala svoje zamisli pretvoriti u stvarnost.

"U njenim razgovorima na društvenim mrežama možete vidjeti da je planirala pobjeći i boriti se za terorističku organizaciju Islamska država. Također je komunicirala s djevojkom iz Njemačke o namjeri da izvede napad nožem na Jakominiplatz i ubija nevjernike", rekao je tužilac.

Djevojku su uhapsili nakon što je Osman pritvoren. Policija je prilikom pretresa njenog doma pronašla propagandne video snimke Islamske države, upute za pravljenje bombi, te materijal u kojem prijeti napadima na crkve i policijsku stanicu.

U jednom od videa, djevojka je prikazana kako odaje počast napadaču iz Beča i priseže vjernost Islamskoj državi.

Promjena stavova na suđenju

Na suđenju se djevojka predstavila kao osoba koja se pokajala.

"Osjećam krivicu za ono što sam napisala i planirala. To je bilo prije pet mjeseci, sada više ne želim to raditi. Ne želim imati nikakve veze s bombama", izjavila je.

Objasnila je da je postala religiozna jer je bila zlostavljana u školi zbog lošeg poznavanja njemačkog jezika. "Tada sam vjerovala da je sve povezano s Islamskom državom ispravno", rekla je.

Predsjednik suda ju je podsjetio da je nedavno izrazila želju da napusti Austriju, na što je odgovorila: "Sada to više ne želim. Znam da trebam napustiti zemlju, ali čekam na žalbu. Bog je htio da se promijenim, zato sam ovdje", rekla je djevojka koja planira postati medicinska sestra.