Ukrajinski ministar
46

Dmitro Kuleba: Vrijeđaju nas oni koji nam nude drugorazredni tretman

S. Š. U.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Nakom što je danas tokom obraćanja u Bundestagu njemački kancelar Olaf Scholz rekao kako neće biti brzog ulaska Ukrajine u EU jer bi takvi potezi bili nepravedni prema zemljama Zapadnog Balkana, reagirao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.
Njemački kancelar Olaf Scholz izjavio je danas da iako njegova država podržava Ukrajinu, nemaju namjeru dopustiti da ona "prečicama" uđe u EU.

"Strateška dvosmislenost o evropskoj perspektivi Ukrajine koju prakticiraju neke prijestolnice EU proteklih godina nije uspjela i mora se okončati. To je samo ohrabrilo Putina. Ne trebaju nam surogati za status kandidata za EU koji pokazuju drugorazredni tretman Ukrajini i vrijeđaju osjećaje Ukrajinaca", istakao je Kuleba.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je pridruživanje njegove zemlje EU 28. februara, samo četiri dana nakon ruske invazije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je za Euronews da je "Ukrajina jedna od nas i želimo ih u EU", ali od tada je bilo malo napretka.

Ranije ovoga mjeseca francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da bi proces ulaska Ukrajine u EU mogao trajati decenijama.

Njemački kancelar insistira da proširenje EU ostaje u strateškom interesu njegove zemlje.