Regija Panjshir
575

Dolina pet lavova i priča o nikada u potpunosti pokorenom dijelu Afganistana

Vedad Karić
Pokret otpora talibanima u Panjshiru (Foto:Twitter)
Pokret otpora talibanima u Panjshiru (Foto:Twitter)
Dok su talibani relativno lako uspostavili vlast u gotovo svim dijelovima Afganistana, u regiji Panjshir koja se nalazi na sjeveru zemlje javio se pokret otpora koji je, bar nakratko, zakomplikovao proces uspostavljanja talibanske vlasti u ovoj zemlji.

Nedugo nakon što su talibani zauzeli glavni grad Afganistana Kabul, iz regije Panjshir javila su se trojica zvaničnika i ponovila kako ne namjeravaju pasti pod vlast talibana.

Prvo se javnosti obratio potpredsjednik Afganistana Amrullah Saleh koji je u kratkom obraćanju naciji poručio kako se proglašava predsjednikom te da namjerava nastaviti borbu protiv talibana. Također, obećao je kako se ni pod kojim uslovima ne namjerava predati talibanima.

Regija Panjshir (plavo) i ostatak Afganistana
Regija Panjshir (plavo) i ostatak Afganistana

Ipak, iako je potpredsjednik Afganistana važna ličnost, mnogo važnija osoba oko koje je okupljen pokret otpora jeste Ahmad Massoud, vođa Nacionalnog fronta otpora Afganistana (NRF) i sin afganistanskog heroja Ahmada Shaha Massouda s kojim je zapravo počela ratna priča afganistanske regije Panjshir.

Priča o Dolini pet lavova

Regija Panjshir nije udaljena mnogo od glavnog grada ove države, a njena historija gotovo je jednako burna kao i historija najvećih afganistanskih centara kao što su Kabul, Herat, Kandahar i brojni drugi. Panjshir dolina kako je Afganistanci nazivaju, poznata je i kao "Dolina pet lavova" što zapravo i predstavlja naziv Panjshir.

U 10. stoljeću ovaj kraj naseljavala su petorica braće, a bili su potčinjeni vladaru Mahmudu iz Ghaznija, lideru Gaznavida, islamske dinastije turkijskog porijekla koja je vladala dva stoljeća nad velikim područjem Afganistana i dijelova Punjaba.

Panjshir dolina u Afganistanu (Foto:Shutterstock)
Panjshir dolina u Afganistanu (Foto:Shutterstock)

Prema legendi, petorica braće izgradila su branu za kralja Ghaznija čime su spriječili da ogromne količine vode poplave okolna mjesta. Zbog njihovog hrabrog čina, ovaj afganistanski kraj preimenovan je u "Dolinu pet lavova" čime je na neki način sudbina ove hrabre regije i počela da se kroji.

Sovjetska osvajanja

Upravo u ovom dijelu Afganistana vodile su se i velike borbe tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tokom sovjetskih ofanziva u Afganistanu i uspostavljanja komunističke vlasti u ovoj azijskoj zemlji, grupe mudžahedina formirale su pokret otpora koji se protivio sovjetskoj okupaciji Afganistana.

Upravo u tom periodu javlja se ime Ahmada Shaha Massouda, afganistanskog političara i komandanta koji je postao vođa mudžahedinskog pokreta koji se suprotstavio Sovjetima. Etnički Tadžik, pokazao se kao veoma tvrd orah za Sovjete, a njegovi vojni planovi osujetili su želje Sovjetskog Saveza da u potpunosti vlada Afganistanom. To se naročito pokazalo između 1980. i 1985. godine kada su Sovjeti pokrenuli niz ofanziva kako bi osvojili "nepokoreni" dio Afganistana.

Ahmad Shah Massoud (Foto: EPA-EFE)
Ahmad Shah Massoud (Foto: EPA-EFE)

Iako su Sovjeti uz veliko naoružanje nekoliko puta uspjeli istjerati mudžahedine na čelu s Massoudom, njegovi borci bi se svaki put povukli na planine odakle su bez većih problema držali kontrolu nad cijelom dolinom Panjshir, a samim tim i sovjetskim trupama.

Nakon što je poraz Sovjeta u ovom dijelu bio sve izvjesniji, Massoud je nastavio širiti pokret otpora te je krenuo u oslobađanje i susjednih regija od sovjetskog utjecaja. Mnogi ističu kako su njegove snage otpora u Afganistanu bile vjerovatno jedne od najjačih i najorganizovanijih, a za Massoudov način borbe mnogi su govorili da je sličan borbi gerilaca koje je predvodio Ernesto Che Guevara.

Dolazak talibana i ponovni otpor

Početkom devedesetih godina, Sovjetski Savez napustio je Afganistan, a državu je čekao neizvjestan period koji se vrlo brzo pretvorio u građanski rat brojnih frakcija unutar Afganistana. Upravo u tom periodu javlja se i talibanski pokret koji nastoji preuzeti kontrolu nad cijelim Afganistanom.

Ahmad Shah Massoud, koji je nakon povlačenja Sovjeta postao ministar odbrane Afganistana, organizovao je novi pokret otpora na istom mjestu kao i 10 godina ranije. Ovaj put, snage otpora protiv talibana okupile su se pod Sjevernom alijansom, multietničkim pokretom koji je obuhvatao snage Ahmada Shaha Massouda kao i uzbekistanskog komandanta Abdul Rashida Dostuma.

Ono što je interesantno, talibani iako su 1996. godine uspostavili vlast u svim dijelovima Afganistana, nikada do kraja nisu uspjeli osvojiti Panjshir regiju.

To je naročito dobro došlo Sjedinjenim Američkim Državama početkom 2001. godine kada su nastojale pokrenuti ofanzivu protiv talibana, ali i terorističke organizacije Al Kaida. Massoud je u tom periodu uživao veliko povjerenje Zapada, a bio je gost i Evropskog parlamenta gdje je govorio o borbi Sjeverne alijanse protiv talibana.

Ahmad Shah Massoud u Evropskom parlamentu
Ahmad Shah Massoud u Evropskom parlamentu

Samo dva dana prije terorističkog napada u New Yorku, 9. septembra 2001. godine na Massouda je izvršen atentat, a napadači su povezani s terorističkom organizacijom Al Kaida. Decenijama ranije, na Massouda su atentat pokušale izvršiti brojne obavještajne organizacije uključujući i KGB, afganistanske agencije, pakistanski ISI kao i brojne druge organizacije koje su djelovale na tom području Azije.

Koliko je zapravo bio značajan za pokret otpora dovoljno govori činjenica da mu je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo u martu 2021. godine odala počast te je istakla kako Ahmad Shah Massoud nije bez razloga nosio nadimak "Lav iz Panjshira" te da je u mnogome zaslužan za otpor ovog dijela Afganistana talibanskoj vlasti.

Sin nastavlja tradiciju

Tamo gdje je Ahmad Shah Massoud stao 2001. godine, njegov najstariji sin Ahmad Massoud je nastavio 20 godina kasnije. Kao dijete rata, Massoud je svoje školovanje posvetio ratu i svemu što se može vezati za njega.

Završio je brojne vojne škole, uključujući i jednogodišnju obuku na uglednoj britanskoj akademiji Sandhurst.

Ahmad Massoud, sin proslavljenog komandanta (Foto: EPA-EFE)
Ahmad Massoud, sin proslavljenog komandanta (Foto: EPA-EFE)

Tokom 2019. godine, Massoud je započeo svoju političku karijeru te se zalagao za veliku decentralizaciju Afganistana te je naglašavao kako bi raspoređivanje ekonomske i političke moći i mimo glavnog grada Kabula predstavljao savršen model za funkcionisanje države. Ujedno, to su politički principi za koje se zalagao i njegov otac decenijama ranije.

Ipak, politička borba vrlo brzo je zamijenjena puškama, a sa talibanskim ofanzivama u julu 2021. godine, Massoud je odlučio okupiti građane koji se žele suprotstaviti talibanskoj vlasti. Naravno, i ovaj otpor kao i mnogi drugi, započeo je iz Doline pet lavova - Panjshira.

Afganistanska borba protiv talibana ponovno je usmjerena na Panjshir dolinu. Umjesto Ahmada Shaha Massouda, pokret otpora ovaj put predvodi njegov sin od čijeg djelovanja vjerovatno ovisi i budućnost cijelog Afganistana, ali i budućnost otpora u ovoj državi.

Iako će talibani vjerovatno u narednim danima uspjeti pod kontrolu staviti i ovaj dio Afganistana, "sjeme otpora" jako će se teško ukloniti pa se tako i u budućnosti može očekivati da će Panjshir predstavljati "bure baruta" koje će čekati momenat da eksplodira i ponovo pokaže kako s razlogom nosi naziv "nepokorene regije".

Uostalom, posljednje izjave Ahmada Massouda jasno pokazuju kako stanovnici Doline pet lavova nemaju namjeru tako lako odustati od borbe za slobodu koja im je manje-više ostala uskraćena u proteklim decenijama.

"Nikada nećemo prihvatiti nametnuti mir i opirat ćemo se sve dok ne postignemo pravdu i slobodu. Nema predaje. Više bih volio umrijeti nego odustati. Ja sam sin Ahmada Shaha Massouda. Predaja nije dio mog identiteta i mog rječnika", rekao je Ahmad Massoud.