Prožet mržnjom
10

Donald Trump održao skup u Madison Square Gardenu, mnogi ga uporedili sa nacističkim skupom 1939.

F. H.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump održao je predizborni skup u njujorškom Madison Square Gardenu. Govori na skupu su bili obilježeni rasističkim komentarima, grubim uvredama i opasnim prijetnjama migrantima.

Devet dana do izbora, Trump je iskoristio skup u New Yorku da ponovi svoju tvrdnju da se bori protiv "unutarnjeg neprijatelja" i ponovno obećao pokrenuti "najveći program deportacije u američkoj historiji", usred nesuvislih priča o prekidu telefonskog razgovora s "vrlo, vrlo važnom osobom" kako bi mogao gledati kako jedna od raketa Elona Muska slijeće.

Događaj u Madison Square Gardenu, u centru Manhattana, povukao je usporedbe sa zloglasnim nacističkim skupom održanim u areni 1939. Tim Walz, protukandidat Kamale Harris, rekao je da postoji "izravna paralela" između ta dva događaja, i Nacionalni odbor Demokratske stranke projicirali su slike na vanjskoj strani zgrade u nedjelju ponavljajući tvrdnje Trumpovog bivšeg šefa štaba da je Trump “hvalio Hitlera”.

Svakako je postojao mračni ton tokom višesatnog skupa, s jednim govornikom koji je Portoriko, dom za 3,2 miliona američkih građana, opisao kao "otok smeća", Tucker Carlson ismijavao je Harrisin rasni identitet, radijski voditelj je Hillary Clinton opisao kao "bolesnu gaduru", a Trumpov prijatelj iz djetinjstva s raspelom koji je izjavio da je Harris "antikrist", piše The Guardian.

Komentari o Portoriku Tonyja Hinchliffea, podcastera s historijom rasističkih primjedbi, odmah su kritikovani od kampanje Harris-Walz. Ricky Martin, portorikanska pop zvijezda koja ima više od 18 miliona pratitelja na Instagramu, napisala je u objavi: “Ovo misle o nama. Glasajte za @kamalaharris.”

Glasnogovornica Trumpove kampanje Danielle Alvarez u izjavi je rekla da "ova šala ne odražava stavove predsjednika Trumpa ili kampanje".

Ali to bi se moglo pokazati problematičnim u Pennsylvaniji, gdje je većina od 580.000 latinoameričkih birača s pravom glasa portorikanskog porijekla. Obje su kampanje pokušavale privući latino glasače u posljednjim sedmicama kampanje, a Harris je ranije u nedjelju posjetila portorikanski restoran u Philadelphiji, gdje je predstavila planove za uvođenje "radne skupine za ekonomske prilike" za Portoriko.

Ratobojno raspoloženje nije se promijenilo ni nakon što je Trump počeo govoriti, jer je bivši predsjednik brzo ponovio svoje obećanje da će "pokrenuti najveći program deportacije u američkoj historiji.".

Trump je nastavio s čestim naklapanjima o imigraciji i ustvrdio da je divlja venecuelanska zatvorska banda zauzela Times Square, što će biti iznenađenje za svakoga ko je nedavno posjetio njujoršku znamenitost. Bivši predsjednik također je pogrešno izjavio da Bidenova administracija nije imala novca da odgovori na nedavni uragan u Sjevernoj Karolini jer su “potrošili sav svoj novac dovodeći ilegalne imigrante, dovozeći ih prekrasnim mlaznim avionima"..

Trumpove uobičajene distopijske prijetnje bile su u ponudi, dok je 78-godišnjak širio svoje tvrdnje o "unutarnjem neprijatelju" - skupini političkih protivnika za koje je rekao da će koristiti vojsku ako budu izabrani.

“Jednostavno se ne natječemo protiv Kamale. Mislim da mnogi naši političari večeras ovdje znaju to. Ona ne znači ništa, ona je ukrasna slika i to je sve što ona jest. Natječemo se protiv nečega daleko većeg od Joea ili Kamale i daleko moćnijeg od njih, a to je masivni, opaki radikalno-ljevičarski stroj koji vodi današnju demokratsku stranku. Oni su samo izložbeni primjerci", kazao je.

Također, prikazao je New York u najmračnijim i najdistopijskijim terminima, kao štakorsko utočište za ovisnike o drogama, bandama i "ilegalnim strancima" smještenim u luksuznim stanovima dok vojni veterani drhte na pločnicima. Njegov otrovni jezik možda je odraz njegove gorčine prema gradu njegova rođenja, koji ga je u odvojenim sudskim slučajevima osudio za 34 kaznena djela, proglasio njegovu kompaniju Trump Organisation krivom za kriminalnu poreznu prijevaru, a njega lično odgovornim za seksualno zlostavljanje.

Čim je Trump objavio svoju namjeru da organizira skup u Madison Square Gardenu samo nekoliko dana prije izbora, kritičari su poskočili i ukazali na povijesne paralele s jednim od najozloglašenijih događaja u povijesti New Yorka. Dana 20. februara 1939., samo sedam mjeseci prije nego što je Njemačka napala Poljsku, prohitlerovski njemačko-američki Bund održao je masovni nacistički skup u istoj areni.

Hillary Clinton primijetila je sličnosti između ta dva događaja u prošlosedmičnom intervjuu za CNN, a na skupu u Nevadi ranije u nedjelju, Tim Walz se rado nadovezao na poređenje.

"Donald Trump organizuje ovaj veliki skup u Madison Square Gardenu. Postoji izravna paralela s velikim grupom koji se dogodio sredinom 1930-ih u Madison Square Gardenu. I nemojte misliti da ni na trenutak ne zna što tačno oni tamo rade", kazao je.

Trumpova kampanja žestoko je reagirala na optužbe, opisujući Clintonine komentare kao "odvratne". Jedan od rijetkih ljudi koji su spomenuli nedjeljni skup iz 1939. bio je Hulk Hogan, koji se pojavio uz hrvačku glazbu, proveo nekoliko sekundi boreći se da strgne svoju majicu, a zatim je rekao: "Ne vidim nikakve smrdljive naciste ovdje".