Agresija bez prestanka
127

Drugi dan rata u Ukrajini: Pogođeni mnogi civilni objekti, žestoko na jugu i u Kijevu

N. V.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Drugi dan ruske invazije na Ukrajinu prolazi s brojnim ljudskim žrtvama, ali i neizbježnim uništavanjem infrastrukture. Ukrajinci se bore i na razne načine pokušavaju spriječiti rusku vojsku da uđe u najveće gradove, međutim situacija je vrlo teška.

Rusima je očigledno Kijev krajnja meta s obzirom na to da je ovaj grad političko sjedište države, a njegovo osvajanje donijelo bi mu povlašteni položaj u pregovorima.

Sinoć je predsjednik Rusije Vladimir Putin postavio uslove Kijevu za prekid vojnih operacija, a neki od uslova bili su demilitarizacija i garancija vojne neutralnosti. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski odgovorio je danas nakon više sati teških borbi, poručivši mu da je vrijeme za pregovore i spašavanje ljudskih života.

Ostatak ruskog aviona koji je oboren tokom noći iznad Kijeva (Foto: EPA-EFE)
Ostatak ruskog aviona koji je oboren tokom noći iznad Kijeva (Foto: EPA-EFE)

Rusi već dva dana pokušavaju ući u Kijev, a do sada su tenkovima i oklopnim vozilima uspjeli da se približe na manje od 10 kilometara od centra. Specijalna jedinica je ušla i u sami centar, gdje su vođene manje borbe s ukrajinskim vojnicima. Prvo su jučer pokušali prići Kijevu preko Hostomela, a s obzirom na neuspjeh, sutradan su pokušali iz drugog smjera, odnosno iz Homiela. Uspjeli su tek kada su krenuli prilaziti sa sjevera, umjesto s istoka kako su do tada to radili.

Uništeni stambeni objekat u Kijevu
Uništeni stambeni objekat u Kijevu

Ukrajinci su optimistični kada je riječ o Kijevu, smatraju da ni vojska, a ni građani neće dozvoliti da padne glavni grad. Oružane snage Ukrajine su mobilizirale sve osobe koje žele uzeti pušku, bez obzira na dobnu granicu, a građanima su savjetovali da ruske trupe i opremu gađaju Molotovljevim koktelima. Navodno su i kokteli i oružje podijeljeni ljudima u Kijevu.

Drugi najveći grad Ukrajijne Harkov je također veliko poprište sukoba. Na ulicama se mogu uočiti ostaci neeksplodiranih raketa, uništeni tenkovi i oružje.

Ostatak rakete na ulici Harkova (Foto: Twitter)
Ostatak rakete na ulici Harkova (Foto: Twitter)

Videosnimci na društvenim mrežama, koji pokazuju kako izgledaju ulice nakon borbe svjedoče o žestini sukoba.

[TWITTER]1497107238472892419[/TWITTER]

U Sumyju, koji se nalazi između Kijeva i Harkova, Rusi su granatirali sklonište i vrtić u Okhtyrki, Vojna uprava Sumyja kaže da ima žrtava. U ovoj regiji je raznesen i most, a borbe se ovdje, osim iz zraka, vode i sa zemlje.

O istoku zemlje se ne piše mnogo, s obzirom na to da je riječ o samoproglašenim nezavisnim teritorijama koje imaju naklonost prema Rusiji. Međutim određenih borbi jeste bilo. Oko 11 sat otprilike je razneseno skladište nafte, a ukrajinska vojska je Rusima uništila nekoliko tenkova i lanser raketa.

Porodice se evakuišu iz Ukrajine (Foto: EPA-EFE)
Porodice se evakuišu iz Ukrajine (Foto: EPA-EFE)

Nema tačnih informacija o žrtvama, ali se pretpostavlja da je riječ o nekoliko stotina poginulih ruskih vojnika, manje poginulih vojnika je na ukrajinskoj strani, no stradalo je desetine civila.

Ministarstvo oružanih snaga Velike Britanije je kazalo da je ubijeno otprilike 500 ruskih i 200 ukrajinskih vojnika, a da je stradalo 57 civila otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu.