Sastanak u Kijevu
153

Duda govorio o povlačenju ruskih trupa, Zelenski se našalio: "Šta ako mi telefon bude zauzet?"

V. K.
Andrzej Duda i Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Andrzej Duda i Volodimir Zelenski (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Poljske Andrzej Duda održao je konferenciju za medije u Kijevu gdje se sastao s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, a javnosti je posebnu pažnju privukla izjava koja se odnosi na rusku vojsku.

Naime, Duda se osvrnuo na vremena kada su sovjetske trupe bile stacionirane u Poljskoj.

"To je bila neka vrsta okupacije jer su bili stacionirani bez našeg pristanka. Mi smo, kao mladi, na demonstracijama uzvikivali: 'Sovjeti, idite kući'. Takav slogan postoji i u Ukrajini, ali se tiče ruskih brodova", rekao je Duda.

Također, govorio je i o tome šta može obećati ruskim vojnicima ukoliko se povuku iz Ukrajine.

"Ako Rusi urade ono što treba da urade, tj. odu kući i povuku trupe iz Ukrajine, ja ću prvi podići slušalicu i nazvati Zelenskog i reći: 'Ne bombardujte ih dok se povlače'. To mogu obećati Rusima", rekao je Duda.

Vrlo brzo uslijedila je i reakcija Zelenskog na ovu izjavu.

"A šta ako bude zauzeto? Zoveš me i telefon bude zauzet? To se dešava predsjednicima", našalio se Zelenski.

Nešto ranije, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uputio je sunarodnjacima čestitku povodom 33. godišnjice nezavisnosti države te poručio da će se sve što radi u Ukrajini, Rusiji vratiti kao bumerang.

"Danas slavimo 33. godinu nezavisnosti Ukrajine. I sve što je neprijatelj donosio na našu zemlju sada se vratilo u njegov dom. A onaj ko je želio pretvoriti našu zemlju u tampon zonu trebao bi razmišljati o tome da spriječi da njegova zemlja postane tampon federacija", naveo je Zelenski.