Žestoke borbe
52

Dva lica fronta: Ukrajinci napreduju u Kursku, no na drugom kraju su u teškoj situaciji

B. H.
Foto: ISW
Foto: ISW
Ukrajinske trupe su napredovale u ruskoj regiji Kursk, dok je nedavno rusko napredovanje prema istočnoukrajinskom gradu Pokrovsku prisililo ukrajinske trupe da se povuku s nekih položaja duž te dionice fronte.

Ukrajinske trupe su napredovale u ruskoj regiji Kursk, dok je nedavno rusko napredovanje prema istočnoukrajinskom gradu Pokrovsku prisililo ukrajinske trupe da se povuku s nekih položaja duž te dionice fronte.

Ovo je objavio američki Institut za proučavanje rata (ISW) u najnovijoj analizi borbi. Prema njegovim riječima, ruske snage vjerojatno nisu uspjele taktički opkoliti Ukrajince kod Pokrovska. U međuvremenu, prema portalu The Kyiv Independent i ruskom servisu BBC, ukrajinski vojnici objavili su da su pokrenuli protunapad u regiji Harkov.

Treća zasebna jurišna brigada ukrajinske vojske tvrdi da je napredovala gotovo dva kvadratna kilometra na jednom dijelu fronte u sjeveroistočnoj Ukrajini. Njihova komanda nije precizirala gdje, niti je jasno vrijeme ili opseg operacije.

Linija fronte u Harkovskoj regiji proteže se djelomično na istok, a u maju su Rusi obnovili ofanzivu na sjeveru regije, gdje su zauzeli nekoliko sela prije nego što ih je zaustavila ukrajinska vojska.

"Glavni zadatak operacije bio je srušiti ofanzivni potencijal 20. armije Ruske Federacije. U ovom trenutku, ovaj zadatak je ispunjen", rekao je komandant brigade Andriy Bileckyj u četvrtak.

I BBC i The Kyiv Independent istaknuli su da informacije o brigadi nisu mogle biti nezavisno provjerene. Poznato je da treća odvojena jurišna brigada djeluje oko sela Borova u regiji Harkov, prenosi The Kyiv Independent.

U međuvremenu, Institut za proučavanje rata napisao je da su ruske trupe nedavno okupirale selo Ptyche, koje se nalazi jugoistočno od Pokrovskoe u regiji Donetsk, i napredovale južnije. Ovo potvrđuje ruske tvrdnje da su njihove snage prethodno okupirale ostatak istočne obale Karlivskog rezervoara, piše ISW.

Prema institutu, nedavno napredovanje Rusa na ovom dijelu fronta vjerojatno je natjeralo Ukrajince da povuku trupe iz nekih gradova.

S druge strane, u ruskoj regiji Kursk ukrajinski vojnici su malo odmakli, piše ISW i kao primjer navodi napredovanje prema selu Komarovka, koje se nalazi južno od grada Koreneva, te napredovanje u selu Russkaja Konopelka, koja se nalazi istočno od Suzhija.

Ukrajina već treću godinu odolijeva velikoj ruskoj vojnoj agresiji. Nakon mjeseci sporog napredovanja ruskih trupa na istoku Ukrajine, Kijev je prije dvije sedmice pokrenuo upad u područje Kurska, gdje je, prema ukrajinskim dužnosnicima, okupirao više od 1.200 kvadratnih kilometara ruskog teritorija, tačnije oko devedeset sela.