Dogovor sve dalje
73

Dva lica Netanyahua: Pred SAD-om želi primirje, a svojim pregovaračima ne daje prostor za pregovore

N. Ž.
Antony Blinken i Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Antony Blinken i Benjamin Netanyahu (Foto: EPA-EFE)
Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je, pred državnim sekretarom SAD-a Antonyjem Blinkenom, prihvatio plan za primirje u Pojasu Gaze. Ipak, iza scene radi sve da do dogovora ne dođe, i to je zasad obilježilo pregovore za mir u ovom dijelu Palestine.

Netanyahu je još jednom izašao u javnost i rekao da prihvata prijedlog SAD-a za primirje u Pojasu Gaze.

Međutim, kako otkrivaju pojedini zvaničnici Izraela za Axios, premijer ove države je "iza kulisa" potpuno drugačiji. Svojim pregovaračima uopšte ne daje prostor za dogovor s palestinskom grupom Hamas, te ih čak žestoko kritikuje ako prihvate bilo kakav prijedlog s druge strane.

Izraelski pregovarački tim, kojeg čine direktor Mossada David Barnea, direktor Shin Beta Ronen Bar te general Nitzan Alon čak su rekli Netanyahuu da je dogovor s Hamasom blizu, te da im treba još samo malo prostora kako bi došli do primirja u Gazi.

Odgovor Netanyahua na ovo, ali i na prijašnje pokušaje pregovaračkog tima da dobiju malo više od izraelske vlade zarad mira u Gazi, bio je da samo treba sačekati još malo jer će Hamas "sigurno odustati."

Također, kako su isti izvori otkrili za Axios, Netanyahu je prihvatio američki plan za primirje jer je znao da će ga Hamas odbiti. Taj plan uključuje i brojne zahtjeve koje je napravio premijer Izraela, a koje su Hamasu potpuno neprihvatljive.

Izraelski zvaničnici su još rekli da je rezultat pregovora u Dohi, gdje predstavnici Hamasa nisu prisustvovali, bio približavanje pozicija Izraela i SAD-a, što je i dovelo do plana koji je Hamas lagano odbio.

Vrijedi istaći da su SAD u plan uključile i izraelsku kontrolu nad sjevernom i južnom granicom Pojasa Gaze, što je Hamasu sporno, zbog čega je dogovor i propao. Ipak, kako je otkriveno za Axios, Izrael će opet poslati delegaciju u Kairo sljedeće sedmice, gdje se očekuje nastavak pregovora iz Dohe.