Presudile odluke Talibana
16

Dvije Afganistanke dobile slučaj protiv Austrije pred Evropskim sudom pravde

N. Ž.
Evropski sud za ljudska prava (Foto: EPA-EFE)
Evropski sud za ljudska prava (Foto: EPA-EFE)
Evropski sud pravde donio je odluku u slučaju dvije državljanke Afganistana, kojima je Austrija odbila zahtjev za političkim azilom.

Kako su istakli u obrazloženju, evropske države ženama iz Afganistana mogu odobriti azil samo na osnovu njihovog spola i državljanstva.

"Nije potrebno utvrditi da postoji rizik da će podnositeljica zahtjeva biti konkretno i stvarno izložena aktima progona ako se vrati u svoju zemlju porijekla. Dovoljno je uzeti u obzir njenu nacionalnost i pol“, rečeno je u ovoj presudi.

Razlog za ovakvu odluku su potezi Talibana, grupe koja je 2021. godine nakon 20 godina ponovo preuzela vlast u ovoj azijskoj zemlji.

Od dolaska na vlast, Talibani su pooštrili ograničenja prava žena, uključujući ograničenja u obrazovanju, radu i opštoj nezavisnosti u svakodnevnom životu.

U avgustu su talibani kodifikovali dug set pravila koja se odnose na moral u skladu sa šerijatskim zakonom. Ova pravila sprovodi ministarstvo za moralnost, koje tvrdi da je pritvorilo hiljade ljudi zbog kršenja zakona.