Novi rat iscrpljivanja?
96

Dvije sedmice od početka izraelske invazije na Liban: Minimalan napredak koji se skupo plaća

Piše: Belmin Herić
IDF ne objavljuje precizne podatke o broju stradalih vojnika (Foto: Reuters)
IDF ne objavljuje precizne podatke o broju stradalih vojnika (Foto: Reuters)
Dvije sedmice od početka izraelske invazije na jug Libana, rezultati na terenu pokazuju da napredak izraelskih snaga nije zadovoljavajući, dok cijena u ljudskim životima i vojnoj opremi postaje alarmantna.
Ova operacija, započeta s ciljem eliminisanja Hezbolahovih pozicija i infrastrukture u blizini granice, pokazala je da Hezbolah nije samo izdržao napade, već je postao tvrd orah za izraelske snage. Napredak je minimalan, a Hezbolah, koristeći svoje poznavanje terena i dugogodišnje pripreme, uspješno otežava izraelske operacije.

Težak teren i zasjede

Izraelske trupe suočene su s izazovima na nepristupačnom terenu južnog Libana, što Hezbolahu omogućava vođenje gerilske borbe i postavljanje zasjeda. Izraelski vojnici, kako se navodi, često ulaze u nepoznata područja prekrivena šumama i napuštenim selima, gdje su izloženi napadima.

Jedan od najtežih incidenata desio se već drugog dana invazije, kada su izraelski komandosi ušli u libansko selo Kfar Kila i upali u smrtonosnu zasjedu. Nakon eksplozije, Hezbolahovi borci otvorili su vatru iz više smjerova, koristeći puške i antitenkovske rakete. Izraelske snage, podržane dronovima i artiljerijom, morale su se povući uz teške gubitke, a incident je rezultirao smrću najmanje šest izraelskih vojnika.

Ovakve borbe, koje počinju pod okriljem noći, a traju do zore, predstavljaju operativni izazov za izraelske trupe. Hezbolahovi borci su utvrđeni u bunkere, koristeći podzemne sisteme i prirodni teren kao svoju prednost.

Foto: Liveuamap
Foto: Liveuamap

Izraelska vojska priznaje da se suočava s visokom cijenom svake operacije, a najmanji pomak naprijed često rezultira teškim gubicima. Do sada, najmanje 11 izraelskih vojnika je poginulo, dok je broj ranjenih vojnika višestruko veći, prema procjenama vojnih zvaničnika.

Hezbolahova otpornost i taktička superiornost

Hezbolah je već duže vrijeme pripremao teren za sukob s izraelskim snagama. Kako se ističe u izvještajima, Hezbolahove pozicije su utvrđene na takav način da omogućavaju borcima da djeluju iz bunkera i tunela, a istovremeno izbjegavaju direktne sukobe s izraelskim trupama.

Hezbolahovi borci uglavnom koriste eksplozivna sredstva, minobacače i raketnu paljbu, a fizičke borbe su rijetke. Zbog toga izraelske trupe često prolaze kroz područja gdje nailaze na zaostale mine i eksplozivne naprave, dok su pod konstantnim udarom Hezbolahovih raketnih i minobacačkih napada.

Upotreba sofisticiranih oružja, poput naprednih ruskih i kineskih antitenkovskih projektila, dodatno otežava izraelske napade. Ova oružja omogućavaju Hezbolahu da pogađa ciljeve precizno i iz daljine, stvarajući dodatne probleme izraelskoj vojsci.

Izraelski vojni izvori tvrde da su zaplijenili velike količina oružja, ali uprkos tome Hezbolah nastavlja nanositi teške gubitke. Napad dronom na izraelsku vojnu bazu u Binyamini, južno od Haife, u kojem je ubijeno četvoro vojnika, pokazuje da Hezbolah može proširiti svoje operacije i na samu teritoriju Izraela.

Ograničen napredak i skupa cijena

Izraelska vojska napreduje vrlo sporo, zauzimajući samo nekoliko sela u blizini granice, uključujući sela poput Ramye i Metula. Svaki kilometar teritorija koji je osvojen rezultirao je velikim gubicima i značajnim oštećenjima civilne infrastrukture.

Zgrade i kuće, za koje izraelske snage tvrde da su korištene kao Hezbolahove baze, sistematski se ruše kontrolisanim eksplozijama, dok su veliki dijelovi južnog Libana već sravnjeni sa zemljom.

Međutim, uprkos ovakvom uništenju, Hezbolah zadržava svoje pozicije, posebno u podzemnim bunkerima i tunelima koji pružaju zaštitu od vazdušnih napada.

Ova organizacija, poznata po svojoj gerilskoj taktici, izbjegava frontalne sukobe s izraelskom vojskom, preferirajući udare iz zasjeda i napade iz skrivenih pozicija. U tom kontekstu, izraelski vojni napredak je ograničen, dok Hezbolah uspješno održava kontrolu nad velikim dijelovima juga Libana.

Hezbolahova spremnost za dugoročni sukob

Izrael je već dva puta pokrenuo vojne operacije u Libanu, uključujući invaziju 1982. godine koja se pretvorila u osamnaestogodišnju okupaciju. Iako je sadašnja operacija predstavljena kao ograničena u obimu, teško je predvidjeti njen krajnji ishod.

Analitičari iz Izraela upozoravaju da operacije na terenu mogu lako eskalirati, kao što se desilo tokom prošlih sukoba. Hezbolah, sa svojom dubokom infrastrukturom i pripremljenošću, pokazuje da nije spreman popustiti pod izraelskim pritiskom, a time Izrael rizikuje da se uvuče u dugotrajni sukob s neizvjesnim ishodom.

Izraelska vlada pokušava kontrolisati informacije o broju poginulih i ranjenih, ali izvještaji s terena jasno pokazuju da su izraelski gubici značajni. Medicinske evakuacije s prvih linija, kao i snimci napada, ukazuju na intenzitet borbi, pri čemu svaki izraelski prodor dolazi uz visoku cijenu.

Takođe, sve veća zabrinutost izraelske javnosti zbog dugoročnih posljedica ove operacije postavlja pitanje o opravdanosti trenutne vojne strategije.

Zaključno, izraelska invazija na jug Libana suočava se sa sve većim izazovima. Hezbolah se pokazao kao izuzetno izdržljiv i dobro organizovan protivnik, koji koristi prirodne prednosti terena i sofisticirana oružja da nanese izraelskim trupama značajne gubitke.

Izraelski napredak je minimalan, a cijena je skupa, ne samo u vojnim gubicima, već i u političkom i humanitarnom smislu. Ako se trenutni tempo sukoba nastavi, Izrael rizikuje da se uvuče u još jedan dugotrajan i iscrpljujući sukob, sličan onom iz prošlih decenija, što bi moglo imati dalekosežne posljedice i za regiju i za sam Izrael.