Prvi korak ka trajnom
33

Egipat poslao prijedlog za primirje u Gazi: Trajalo bi dva dana i uključilo "limitiranu" razmjenu

N. Ž.
Abdel-Fattah El-Sisi, predsjednik Egipta (Foto: EPA-EFE)
Abdel-Fattah El-Sisi, predsjednik Egipta (Foto: EPA-EFE)
Vlada Egipta je zvanično Izraelu i palestinskoj grupi Hamas predložila poslala prijedlog za primirje, koje bi trajalo dva dana, te uključilo "ograničenu" razmjenu zatvorenika, javlja Reuters.

Kako stoji u prijedlogu Kaira, tokom primirja bi Hamas pustio četiri taoca, dok bi Izrael pustio određen broj zatvorenika.

Predsjednik Egipta Abdel Fattah al-Sisi je rekao da bi se unutar 10 dana nakon ovog predloženog primirja trebali započeti "ozbiljni pregovori" oko trajnog rješenja.

Nije bilo komentara iz Izraela ili Hamasa, ali je palestinski zvaničnik blizak pregovorima rekao za Reuters: "Očekujem da će Hamas saslušati nove ponude, ali ostaje odlučan da bilo koji sporazum mora okončati rat i izbaciti izraelske snage iz Gaze."

Izrael je rekao da rat ne može završiti dok Hamas ne bude uništen kao vojna sila i upravna entitet u Gazi.

SAD, Katar i Egipat vode pregovore za okončanje rata koji je izbila nakon što su borci Hamasa 7. oktobra prošle godine upali u južni Izrael, ubivši 1.200 ljudi i uzimajući više od 250 talaca, prema izraelskim procjenama.

Broj poginulih usljed izraelskog osvetničkog vazdušnog i kopnenog napada u Gazi približava se 43.000, kažu zdravstveni zvaničnici Gaze, dok je gusto naseljena enklava u ruševinama.