Nije otkrio sadržaj
33

Egipat u ulozi posrednika: Lavrov potvrdio da je preko Kaira dobio poruku Antonyja Blinkena

V. K.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavorv potvrdio je kako je dobio poruku američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i to preko posrednika, odnosno egipatskog šefa diplomatije.

U razgovoru s medijima, Lavrov je izjavio kako određena komunikacija između američkih i ruskih zvaničnika postoji te da se ona odvija i preko posrednika.

"Ministar vanjskih poslova Egipta je rekao da je prenio određenu poruku državnog sekretara Blinkena koji je nedavno posjetio Kairo. To mogu potvrditi. Rusija je spremna da sasluša svaki ozbiljan prijedlog koji ima za cilj rješavanje cjelokupne situacije u sveobuhvatnom kontekstu", rekao je Lavrov.

Ipak, Lavrov je primijetio kako Blinken preko egipatskog šefa diplomatije ipak nije prenio određene stvari.

"Drugi dio apela je izostao, odnosno istinski interes SAD-a i Zapada. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da Rusija mora izgubiti i biti poražena, a naglasio je i kako Zapad ne može dozvoliti poraz Ukrajine jer će tada izgubiti cijeli svijet. Ovdje sasvim jasno uopće ne govorimo o Ukrajini. Kijevski režim nema nezavisnost, ispunjava volju SAD-a ", poručio je Sergej Lavrov.