Zbog porasta infekcija
0

Ekvador: Za sve starije od pet godina vakcinacija obavezna

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ekvador je najavio da će vakcina protiv covid-19 biti obavezna za većinu građana, rekavši da je ta mjera potrebna zbog porasta infekcija i širenja varijanti kao što je omicron.

Ministarstvo zdravlja saopćilo je da ima dovoljno doza da se "imunizira cijelo stanovništvo". Oni koji imaju medicinsko opravdanje bit će izuzeti.

Svi ostali stariji od pet godina moraju biti vakcinisani. Do danas je 77,2 posto kvalifikovane populacije dobilo dvije doze.

Više od 900.000 ljudi primilo je dopunsku vakcinu.

Ministarstvo je saopštilo da su vakcine "štit zaštite" od virusa, pomažući u prevenciji ozbiljnih bolesti, hospitalizacija i smrti.

Odluka je, dodaje se, zasnovana na ustavu zemlje, u kojem pravo na zdravlje mora biti zagarantovano od strane države. Austrija i Njemačka su među ostalim zemljama koje planiraju sličan potez.

Ekvador je već usvojio potvrde o vakcinaciji, koje su potrebne na javnim mjestima kao što su restorani, bioskopi, pozorišta i trgovački centri.

Također je nametnuo mjere putnicima kako bi pokušali suzbiti širenje Omikrona, koji je izgleda zarazniji, ali blaži od drugih varijanti virusa.

Od početka pandemije, zemlja je potvrdila 33.600 smrtnih slučajeva povezanih s Covidom.