Nakon brojnih kritika
46

Emmanuel Macron: Netanyahu ne smije zaboraviti da je Izrael stvoren odlukom UN-a

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da "ne ignoriše odluke Ujedinjenih naroda" tokom sastanka sa svojim ministrima u utorak.

"Netanyahu ne smije zaboraviti da je njegova zemlja stvorena odlukom UN-a", naveo je Macron, pozivajući se na glasanje Opće skupštine UN-a 1947. godine kojim je prekinut britanski mandat nad Palestinom.

Macron i Netanyahu razmjenjivali su kritike posljednjih dana zbog straha od eskalacije sukoba između Izraela i skupine Hezbollah.

Francuski predsjednik nedavno je pozvao na obustavu isporuka oružja Izraelu u intervjuu za francuski radio, što je izazvalo ljutit odgovor izraelskog premijera koji je izjavio da je Macrona "treba biti sramota".

Macronov poziv da se ne ignorišu odluke UN-a odnosi se na situaciju u južnom Libanu i izraelsku vatru na mirovne snage UN-a, što je u subotu osudilo 40 zemalja.

Pariz je pozvao izraelskog ambasadora u Francuskoj nakon incidenta u kojem su ranjena dva djelatnika UN-a u južnom Libanonu.

U ponedjeljak je francuski ministar oružanih snaga Sébastien Lecornu ponovio ova upozorenja Francuske, rekavši novinaru da je problem što Izrael ne poštuje rezolucije UN-a.

"To je bila rezolucija UN-a koja je stvorila Izrael, jedna od prvih", rekao je na francuskoj televiziji.