"Usamljene smrti"
24

Epidemija "godoksa" se širi svijetom: Postoje i ministri za usamljenost, a veći problem imaju muškarci

I. Sa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Svake godine hiljade Južnokorejaca, uglavnom sredovječnih muškaraca, umiru tiho i sami i odvojeni od porodice i prijatelja. Ponekad su potrebni dani ili čak sedmice prije nego što budu pronađena njihova tijela.

Ovo su "usamljene smrti", poznate kao "godoksa" na korejskom jeziku. To je dio većeg problema usamljenosti i izolacije u cijeloj zemlji, problema protiv kojeg se vlada bori svim silama.

U užurbanoj prijestolnici Seulu, gradske vlasti su objavile da će potrošiti 451,3 milijarde wona (gotovo 327 miliona dolara) u sljedećih pet godina kako bi "stvorile grad u kojem niko nije usamljen".

Njihove nove inicijative uključuju savjetnike za usamljenost dostupne na telefonskoj liniji koja radi 24/7, internetsku platformu za slično savjetovanje i mjere praćenja uključujući posjete i konsultacije, prema gradskoj vladi.

"Usamljenost i izolacija nisu samo pojedinačni problemi, već zadaće koje društvo mora riješiti zajedno", rekao je gradonačelnik Seula Oh Se-hoon u izjavi za javnost.

Grad će "mobilizirati sve naše općinske kapacitete" kako bi pomogao usamljenim ljudima da se izliječe i "vrate u društvo".

Planiraju uvesti i proširene psihološke usluge i zelene površine, planovi prehrane za stanovnike srednje i starije dobi, namjenski "sistem pretraživanja" za prepoznavanje izoliranih stanovnika kojima je potrebna pomoć i aktivnosti koje potiču ljude da izađu vani i povežu se s drugima, kao što su vrtlarstvo, sport, klubovi knjiga i još mnogo toga.

Društvena izolacija

Problem usamljenosti privukao je pozornost tokom proteklog desetljeća kako se povećavao broj povezanih problema, poput mladih ljudi koji se povlače iz svijeta i provode dane izolirani kod kuće, često mjesecima. Fenomen, poznat pod japanskim izrazom "hikikomori" je postao sve češći. Prema jednoj procjeni, Južna Koreja je 2022. imala do 244.000 takvih "pustinjaka".

Broj usamljenih smrtnih slučajeva također raste - dosegnuo je 3.661 prošle godine, u odnosu na 3.559 u 2022. i 3.378 u 2021. godini.

Dio tog povećanja mogla bi biti nova, šira definicija za "usamljenu smrt". Dok se prijašnjih godina tijelo moralo pronaći tek nakon "određenog vremena" da bi se kvalificiralo kao "usamljena smrt", izraz se sada odnosi na svakoga ko živi u društvenoj izolaciji, odsječen od porodice ili rodbine i umre zbog do samoubistva ili bolesti.

Drugi čimbenik iza porasta mogla bi biti demografska kriza u zemlji. Sve starija populacija i pad nataliteta znače da je posljednjih godina stalno više umrlih nego rođenih. Ukupna stopa smrtnosti u Južnoj Koreji raste i to uključuje usamljene smrti.

Neki imaju i ministre

Južna Koreja nije usamljena u ovoj bitki.

Japan, gdje je trend hikikomori prvi put prepoznat i detaljno proučavan, imenovao je ministra za usamljenost i izolaciju 2021. godine. Sljedeće godine vlada je objavila intenzivan plan protumjera uključujući konsultantsku službu 24 sata dnevno, svih dana tokom sedmice i širenje savjetovališta i socijalnih programi rada.

Druge zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, na sličan su način imenovale ministre za usamljenost.

Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula komisiju za borbu protiv usamljenosti 2023. godine, nazvavši je "hitnom zdravstvenom prijetnjom".