"Jednostran pristup"
84

Erdogan: Masakr u Gazi dostiže razinu genocida, Vijeće sigurnosti UN-a produbljuje krizu

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kazao je da je međunarodna zajednica neuspješna pred izraelskim nezakonitim i neselektivnim napadima na civile u Gazi.

U svojoj poruci povodom 78. godišnjice UN -a, Erdogan je zahvalio onima koji rade u okviru UN-a za mir, prosperitet, pravdu i sklad u svijetu.

Rekao je da se čovječanstvo suočava s nizom problema, uključujući sukobe u Palestini i Ukrajini , klimatske promjene, glad, siromaštvo i islamofobiju.

"Od 7. oktobra svjedoci smo masakra u Gazi koji ciljaju civilna naselja, bogomolje, bolnice i škole i dosegli su razinu genocida. Nažalost, međunarodna zajednica ne uspijeva suočena s izraelskim nezakonitim, neselektivnim napadima na civile", dodao je Erdogan.

Rekao je da Vijeće sigurnosti UN-a produbljuje krizu "jednostranim pristupom" umjesto da zaustavi ubojstva, uspostavi primirje i spriječi smrt civila.

"Organizacija koja je promatrač kolektivnog kažnjavanja ljudi u Gazi ne može ponuditi nadu čovječanstvu i osigurati mir i stabilnost", rekao je Erdogan.

Dodao je kako institucije UN-a, uključujući UN-ovu agenciju za palestinske izbjeglice, UNRWA, Vijeće sigurnosti UN-a čini nefunkcionalnima.

Uprkos tome, dodao je kako Turska nastavlja snažno podržavati i zagovarati "vrijednosti UN-a i načelo multilateralizma, koji su u srži globalnog sustava temeljenog na pravilima".