Ponudio posredovanje
64

Erdogan napade koje Izrael izvodi na Pojas Gaze nazvao masakrom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u srijedu je rekao da je izraelska blokada i bombardiranje Gaze kao odgovor na napad palestinske grupe Hamas nesrazmjeran odgovor koji se svodi na masakr, ali je ponovio ponudu Ankare da posreduje.

Erdogan je, govoreći svojoj vladajućoj AK stranci u parlamentu, rekao da čak i rat ima moral, ali da je rasplamsavanje od vikenda vrlo ozbiljno to narušilo.

"Sprečavanje ljudi da zadovolje svoje najosnovnije potrebe i bombardiranje kuća u kojima žive civili - ukratko, vođenje sukoba koristeći sve vrste sramotnih metoda - nije rat, to je masakr", rekao je, misleći na Izraelsko isključenje struje i vode Gaza i uništavanje infrastrukture.

Ankara ne smatra Hamas terorističkom organizacijom.

Erdogan je danas o načinima za deeskalaciju tekućih napetosti u Gazi razgovarao s jordanskim kraljem Abdullahom II.,

Erdogan je rekao kralju da je potrebno biti u punoj pripravnosti jer postoji opasnost od širenja sukoba širom regije, navodi se u saopćenju Ureda za komunikacije Predsjedništva.

Dvojica lidera razgovarali su o regionalnim i globalnim koracima koje je potrebno poduzeti kako bi se pronašlo rješenje sukoba, stoji u saopćenju.

Erdogan je također rekao kralju Abdullahu II da je Turska spremna pružiti sve vrste podrške, uključujući posredovanje, kako bi se okončale napetosti u regiji.

Predsjednik Erdogan prethodno je razgovarao s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom, palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom, ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drugima, kako bi razgovarali o tekućoj krizi.