Dolijevaju ulje na vatru
179

Erdogan optužio Zapad za saučesništvo u izraelskim ratnim zločinima u Gazi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Recep Tayyip ErdoGan kritikovao je zapadne zemlje zbog šutnje i njihovog saučesništva dok Izrael čini ratne zločine blokirajući pristup hrani, vodi i struji u Gazi, kršeći Opću deklaraciju o ljudskim pravima.

Govoreći na sastanku Türkiye Youth Foundation (TÜGVA) u Ankari u četvrtak, Erdogan je rekao da je Zapad, posebno SAD, odlučio raspiriti vatru umjesto da smanji napetosti u Gazi.

"Priliči li zemlji poput SAD-a vratiti mir ili dolijevati ulje na vatru?" rekao je Erdogan.

Istaknuo je kako je nehumano od Izraela ukinuti pristup vodi, struji, gorivu i hrani za 2 miliona Palestinaca koji žive na području od 360 kvadratnih kilometara te da je to u suprotnosti s ratnim pravom.

"Ne želimo da se sukobi prošire na našu regiju, umjesto da nekoga slijepo podržavamo, pozivamo utjecajne aktere da smanje napetost", rekao je Erdoğan.

Sukob je započeo kada je Hamas pokrenuo operaciju Al-Aqsa Flood protiv Izraela, višestruki iznenadni napad koji je uključivao niz raketnih lansiranja i infiltracije u Izrael kopnom, morem i zrakom.

Hamas je rekao da je ova ofenziva bila odmazda za napad na džamiju Al-Aqsa u okupiranom istočnom Jeruzalemu i rastuće nasilje izraelskih doseljenika protiv Palestinaca.

Kao odgovor, izraelska vojska pokrenula je operaciju Swords of Iron protiv ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelski odgovor proširio se na prekid opskrbe Gaze vodom i strujom, dodatno pogoršavajući uvjete života u području koje je pod opsadom od 2007. godine. Više od 2.700 ljudi ubijeno je od izbijanja sukoba u subotu, uključujući preko 1400 Palestinaca i 1300 Izraelaca.

Izraelski ministar energetike Israel Katz rekao je u četvrtak da struja, voda i gorivo neće biti opskrbljeni Gazom sve dok svi taoci ne budu oslobođeni.