Nakon ubistva Haniyeha
370

Erdogan pozvao sve na ujedinjenje protiv Izraela: "Cionistički barbarizam će pasti"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nazvao je atentat na lidera Hamasa Ismaila Haniyeha "činom vrijednim prezira čij je cilj potkopati palestinsku stvar, slavni otpor Gaze i pravednu borbu Palestinaca".

"Snažno osuđujem i osuđujem izdajničko ubistvo šefa političkog ureda Hamasa Ismaila Haniyeha u Teheranu. Ovo ubistvo je prezira vrijedan čin s ciljem potkopavanja palestinske stvari, slavnog otpora Gaze i pravedne borbe naše palestinske braće, s namjerom da ih demoralizira i zastraši", rekao je Erdogan u srijedu.

Dodao je kako je svrha ovog atentata ista kao i prethodnih napada na šeika Ahmeda Yasina, Abdulaziza El Rantisija i mnoge druge političke ličnosti iz Gaze i dodao da će "cionistički barbarizam pasti i uspjeti postići svoje ciljeve kao što je to bilo u prošlosti"

Erdogan također je pozvao islamski svijet i čovječanstvo na ujedinjenje protiv "izraelskog terorizma".

"Uz snažniji stav islamskog svijeta i jedinstvo čovječanstva, ugnjetavanje i genocid u Gazi i teror koji Izrael širi u našoj regiji sigurno će doći kraju, a naša regija i svijet pronaći će mir", rekao je Erdogan .

Dodao je kako će turska nastaviti podržavati Palestinu

"U tu svrhu, Turska će nastaviti istraživati ​​sve mogućnosti, uložiti sve napore i podržati našu palestinsku braću svim našim sredstvima i snagom. Nastavit ćemo raditi na uspostavi slobodne, suverene i nezavisne Države Palestine, s Istočnim Jerusalemom kao njegovim glavnim gradom, na temelju granica iz 1967. godine", rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je izrazio saučešće cijelom palestinskom narodu.

"Molim Boga za milost za mog brata mučenika Ismaila Haniyeha, strpljenje za njegovu obitelj i izražavam saučešće našoj braći u Gazi, Palestini i islamskom svijetu. Neka mu Allah podari čast dženneta", poručio je Erdogan.

Direkcija za komunikacije Turske saopćila je da je predsjednik Erdogan telefonski razgovarao sa suprugom i djecom Ismaila Haniyeha.

"Tokom sastanka, predsjednik Erdogan izrazio je svoju duboku tugu zbog mučeništva Haniyeha kao posljedice podmuklog atentata", saopćila je uprava.

Fahrettin Altun, turski direktor komunikacija, također je oštro osudio ubistvo Ismaila Haniyeha.

U svojoj izjavi na X, Altun je izrazio saučešće Haniyehinoj porodici, kao i narodu Palestine.

"Molim Allaha za milost nad šehidom Ismailom Hanijeom i izražavam saučešće njegovoj porodici, narodu Gaze, Palestine i islamskog svijeta", rekao je.

Turski predsjednik Erdogan i drugi najviši turski dužnosnici sastali su se sa šefom političkog ureda Hamasa Ismailom Haniyehom nekoliko puta od početka izraelskih napada na Palestince prošlog oktobra.

Glasnogovornik AK stranke Omer Celik rekao je da Haniyehovo mučeništvo, s obzirom na njegovu doživotnu posvećenost palestinskoj stvari, nadilazi trenutnu tugu palestinskog naroda.

"Haniyeh je šehid ne samo za Palestince nego za cijeli islamski svijet", izjavio je Celik.

Celik je naglasio da Netanyahu i njegov tim provode genocid bez presedana u Gazi. Dodao je kako su vidjeli znakove da će Netanyahu iskoristiti 7. oktobra za širenje rata u regiji.