"Odbrana čovječanstva"
1

Erdogan pozvao UN da preporuči upotrebu snaga da se zaustavi Izrael: Više ne možete šutjeti

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija da preporuči upotrebu snaga u skladu s Rezolucijom koju je donijela 1950. godine, ako Vijeće sigurnosti UN-a ne zaustavi napade Izraela u Gazi i Libanu.

Rezoluciju je usvojila Generalna skupština UN-a 3. novembra 1950. i određuje da, ako Generalna skupština UN ne ispuni svoju dužnost očuvanja međunarodnog mira, generalno tijelo može dati odgovarajuće preporuke za poduzimanje kolektivnih mjera.

Ove mjere uključuju upotrebu oružanih snaga kada je to potrebno, u slučaju kršenja mira ili za održavanje ili obnovu međunarodnog mira i sigurnosti.

"Odbrana Palestine i Libana danas znači odbranu čovječanstva, mira i suživota različitih vjera i različitih stilova života", rekao je Erdogan novinarima nakon sastanka vlade u glavnom turskom gradu Ankari.

Rekao je da je više od milion libanonskih civila već raseljeno zbog izraelskog nasilja te da Turska nastoji poslati zalihe humanitarne pomoći s najnovijim 30 tona pomoći, koja je stigla u Bejrut u srijedu.

"Ubrzali smo naše diplomatske napore da zaustavimo izraelske napade. Međunarodna zajednica više ne može šutjeti na izraelska odmetnička djela", rekao je Erdoğan i dodao da muslimanske zemlje moraju pružiti najveću reakciju na agresiju Izraela.